2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ludovic Orban Románia új miniszterelnöke!

2019. november 04. 17:03, utolsó frissítés: 18:02

Az utolsó pillanatig kétséges volt, vajon meglesz-e a szükséges többség Ludovic Orban kijelölt miniszterelnöknek, akinek 233 szavazatra lett volna szüksége. Végül 240-et kapott, úgy, hogy 265 szenátor és képviselő jelent meg összesen a szavazáson.

Ludovic Orban két hete mutatta be a kabinetének tagjait, majd múlt héten a parlament bizottságai is meghallgatták őket. Bár hármójukat negatívan véleményezték, Orban jelezte, nem fogja lecserélni őket, így továbbra is Florin Cîțu a pénzügyminisztérium, Ion Ștefan a fejlesztési tárca, és Violeta Alexandru a munkaügyi minisztérium várományosa.

A kormány megszavazásának parlamenti ülését a legnagyobb parlamenti frakciót adó Szociáldemokrata Párt képviselői és szenátorai bojkottálták (bár néhányan nem voltak hajlandók követni a pártutasítást), ugyanígy nem vettek részt az ülésen a Pro Romania párt tagjai sem, Victor Ponta csapata amiatt maradt távol, mert Orban nem volt hajlandó cserélni a miniszterjelölteket. A többi parlamenti frakció, így az USR-PLUS, az ALDE és az RMDSZ, megszavazták Orban miniszterelnökségét.

Ludovic Orbant Klaus Johannis államfő jelölte ki a parlamenti pártokkal való egyeztetés után, miután október 10-én, a Viorică Dăncilă által vezetett kabinet megbukott a Nemzeti Liberális Párt által benyújtott bizalmatlansági indítványon.

Ludovic Orban hétfőn a parlament két házának együttes plénuma előtt azt mondta, hogy kormányának rövid idejű, maximum egyéves lesz a mandátuma, de bizonyos intézkedéseket így is sürgősen meg kell hozni: például a már egy hete a tárnákban tiltakozó Zsil-völgyi bányászok ügyében. A bányászok azért tiltakoznak, mert a kormány nem hosszabbította meg annak a rendeletnek a hatályát, amely lehetővé teszi, hogy a bányák bezárása után is biztosított jövedelmük legyen - mondta.

A szavazás után úgy nyilatkozott: "Romániának van egy legitim kormánya, amelynek a Szociáldemokrata Párt és a Pro Románia »szánalmas« és szégyenteljes bojkottja ellenére is bizalmat szavazott a parlament - jelentette ki a parlament plenáris ülését követően Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke köszönetet mondott párttársainak, illetve azoknak a törvényhozóknak, "akik lelkiismeretükre hallgattak, és Románia érdekeit tartották szem előtt".

(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS