2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dăncilă: a demokrácia fekete napja a mai

2019. november 04. 19:21, utolsó frissítés: 19:45

Viorica Dăncilă miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott nemsokkal azután, hogy a parlament két háza bizalmat szavazott a Ludovic Orban vezette kormánynak. A miniszterelnök elsősorban Klaus Johannis államfőt támadta be a sajtótájékoztatón, és kevesebb szót ejtett az új kormányról. Ez nem is csoda annak fényében, hogy vasárnap kerül sor az elnökválasztás első fordulójára, és jelenleg az is kérdéses, hogy az exminiszterelnök bejut-e egyáltalán a második fordulóba.

Dăncilă elmondta, hogy az államfő és a PNL, élén Ludovic Orbannal mindent elkövetett annak érdekében, hogy magához ragadja a hatalmat.

A PSD központi székhelyén nyilatkozó Dăncilă azt mondta, az, ami hétfőn a parlamentben történt, a Johannis elnök által irányított „politikai játszmák és manőverek megkoronázása” volt.

„Ma kiteljesedett Johannis elnöknek a végrehajtó hatalom kisajátítását célzó illegitim hadjárata, teljesült az a vak vágya, hogy hatalomra juttassa saját kormányát, amelyet politikailag irányíthat. A demokrácia fekete napja a mai, amelyen Johannis elnöknek - aki lábbal tiporta az alkotmányt, és teljesen figyelmen kívül hagyta az alkotmánybíróság döntéseit - sikerült a Victoria-palotába juttatnia katonáit” - fogalmazott a PSD elnöke.

Dăncilă kiemelte, a miniszterjelöltek között továbbra is fellelhetők olyan személyek, akiket a meghallgatás után elutasítottak a parlamenti szakbizottságok.

„Ez egy előzmény nélküli helyzet, amely ezen agresszív jelölt, Klaus Johannis cinizmusáról tanúskodik, illetve arról, hogy ő és kormánya csúfot űznek az állam intézményeiből és a törvényből. Van egy demokráciaellenes és egy alkotmányellenes elnökünk, de ennél is súlyosabb az, hogy olyan elnökünk van, aki a román emberek ellen dolgozik” - tette hozzá.

A szociáldemokraták államfőjelöltje ugyanakkor ismét rámutatott, továbbra is várja Johannis elnököt egy nyilvános vitára, hogy mondja el az embereknek, mit tett „elhibázott mandátuma alatt”.

Újságírói kérdésre válaszolva Dăncilă elmondta, nem fogja fogadni a Victoria-palotában a miniszterelnöki tisztségben őt váltó Ludovic Orbant, mert „Johannis biztosan megmutatta már neki az utat”, a miniszterek azonban jelen lesznek az átadás-átvételen.

Dăncilă azzal is megvádolta az államfőt, hogy az elnöksége alatt nem látogatott meg egyetlen öregotthont, egyetlen iskolai bentlakást, egyetlen falut sem.

A volt miniszterelnök a sajtótájékoztatóján leginkább Johannis elnökkel volt elfoglalva és csak futólag ejtett szót Ludovic Orbanról és az új kormányprogramról amellyel természetesen nincs megelégedve sem ő, sem pedig a Szociáldemokrata Párt (PSD). Állítása szerint az új kormány programja miatt növekedni fognak az állampolgárok kiadásai, az adók, valamint a gáz- és villanyárak is. (Agerpres/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS