2021. május 13. csütörtökSzervác, Imola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ideiglenes útlevéllel szavazhat az azonos nemű házastársa miatt korábban elutasított Adrian Coman

2019. november 09. 12:35, utolsó frissítés: 12:37

Ideiglenes útlevéllel ugyan, de végül szavazhat a vasárnapi elnökválasztáson Adrian Coman - írja a Libertatea. Coman még az év elején kérelmezte Románia New York-i nagykövetségén, hogy újítsák meg az útlevelét. A kérelemhez csatolta a házassági okmányait is, amely azt igazolja, hogy házastársi kapcsolatban áll Clai Hamiltonnal. Coman kérését azzal az indoklással utasította el a román állam, hogy mivel Romániában nem legális az azonos neműek házassága, ezért nem fogadhatják el az útlevél-kérelmét sem, mert nem ismerhetik el Hamiltont a házastársaként.
A Libertatea azt írja, egy nappal azután, hogy Coman kérését elutasították, a belügyminisztérium útlevélosztálya egy tisztázó közleményben tudatta, minden külföldön élő román állampolgár, akinek azonos nemű házastársa van, kaphat útlevelet, amellyel szavazhat és szabadon közlekedhet az EU-ban. "A román polgári törvénykönyv, amely nem ismeri el a házasságot két azonos nemű személy között, nem szolgálhat alapul az útlevélkérés és -kiadás elutasításának okaként, abban az esetben, ha a kérelmező saját státusát deklarálja és az ezt igazoló házasságlevelet is bemutatja az azonos nemű személlyel, azaz igazolja, hogy törvényesen kötött házasságot egy másik tagállamban" - áll a közleményben.

Iustina Ionescu, az ACCEPT Egyesület egyik ügyvédje, aki Comant képviseli a román állam elleni perekben, úgy véli, ez egy lépés előre, de csak egyetlen lépés. Rámutatott, hogy Coman nem a 10 éves érvényességi idejű útlevelet kapta meg, amit kért, hanem egy ideiglenes érvényességűt."Nagyon boldog vagyok, hogy szavazhatok a tegnap megkapott ideiglenes útlevélnek köszönhetően. Egy újabb tapasztalat, amiből az a tanulság, hogy fel kell emelnünk a hangunkat a román állam igazságtalanságai ellen, és hogy ne fogadjuk el engedelmesen a hatóságok diszkriminációját és megalázását. Minden ilyen lépés hozzájárul egy olyan Románia felépítéséhez, ahol mindannyiunknak van helye, méltósága, sokfélesége és egyenlő jogai" - írta az útlevél átvétele után egy bejegyzésben Coman.

Megköszönte férje, családja és barátai, ismerősei támogatását; az ACCEPT munkatársainak, a történetnek médiafigyelmet biztosító sajtóorgánumoknak a segítséget; ugyanakkor az új külügyminiszternek, Bogdan Aurescunak és az útlevélosztálynak azt, hogy változtattak a törvények értelmezési keretén, és immár házasnak vallhatja magát az útlevélkérésben.

Adrian Coman és Clai Hamilton kilenc évvel ezelőtt házasodott össze Brüsszelben. A két férfi korábban az Európai Unió Bíróságán perelte a román államot, mivel Hamilton a román állampolgárságú Coman házastársaként igényelt tartózkodási és munkavállalási engedélyt a román hatóságoktól, ezt azonban megtagadták tőle.

Miután az Európai Unió Bírósága júniusban kimondta, hogy az uniós állampolgárok házastársaira is alkalmazni kell a "házastárs" fogalmát a szabad tartózkodáshoz való jog tekintetében, a bukaresti alkotmánybíróság is úgy döntött: a román hatóságok nem tagadhatják meg a szabad mozgás és tartózkodás jogát egy uniós polgár azonos nemű házastársától. (libertatea.ro, hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS