2021. június 13. vasárnapAntal, Anett
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ponta: engem Johannis és Dăncilă nem képvisel

2019. november 11. 13:23, utolsó frissítés: 15:07

A reméltnél gyengébb eredményt ért el az UN OM Szövetség által támogatott Mircea Diaconu az államelnöki választásokon - nyilatkozta hétfőn a Pro Románia elnöke, Victor Ponta, hozzátéve, hogy a második fordulóban mindenki lelkiismerete szerint voksolhat. Ő sem Klaus Johannis, sem Viorica Dăncilă által nem érzi magát képviseltetve, és ennek megfelelően fog eljárni - szögezte le.


„Köszönöm mindazoknak, akik Mircea Diaconura adták voksukat, köszönöm minden Pro Romániás kollégának a kampányban tett erőfeszítéseket. A második fordulóban mindenki úgy szavaz (ha szavaz), ahogy jónak látja - én sem Klaus IJhannis, sem Viorica Dăncilă által nem érzem magam képviseltetve, és ennek megfelelően fogok eljárni. A Pro Románia célkitűzése azonban nem ezek a választások voltak, még csak nem is a jövő éviek, ezek csak olyan szakaszokat képviselnek, amelyeken át kell haladni. A nulláról 6%-ig, a 6%-ról 9%-ig, nagy bátorsággal és elszántsággal haladunk előre a 2020-as csatákig, készülve a baloldal és Románia igazi megreformálását fémjelző 2024-es évre! Mi vagyunk a Pro Románia - és csak Romániával tartunk!” - írta Ponta Facebook-bejegyzésében.

Azt állította ugyanakkor, hogy a Mircea Diaconu által elért 9%-os eredmény (majdnem egymillió voks) 'gyengébb a reméltnél', de mindenképpen jobb, mint amit a Pro Románia jelenlegi ereje eredményezni tudott volna.

„Ha az európai parlamenti választások eredményéhez hasonlítjuk, fontos növekedést látunk, és ezt meg kell erősítenünk 2020-ra” - írta Ponta.

Ponta szerint a Pro Romániának azt kell kiépítenie és képviselnie, ami még nem létezik a romániai balközép politikai porondon, de szükség van rá: bátorságot a radikális reformokhoz, haladó hozzáállást, korszerűsítést és szolidaritást, hatékonyságot és tisztességet.

Megemlítette ugyanakkor, hogy Johannis nem kapta meg a szavazatok több mint 50%-át, ahogy azt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jósolta, 'de elérte azon személyes és politikai célkitűzését, hogy messze lehagyva ellenfeleit megnyerje az első fordulót, hogy meglegyen a 'saját kormánya' és hogy Viorica Dăncilával és a Szociáldemokrata Párttal küzdjön meg a második fordulóban'.

Hozzáfűzte, Viorica Dăncilă azért jutott be a második fordulóba, mert a PNL és Klaus Johannis 'így akarták'.

„Ha a 22% 'győzelmet' jelent a PSD-nek, azt jelenti, hogy Viorica Dăncilă megtestesíti mindazt, amit az emberek utálnak a PSD-ben: a műveletlenséget, inkompetenciát, demagógiát, a megyei kiskirályoktól és a változás elleni diskurzustól való függőséget. (...) Meggyőződésem azonban, hogy még a PSD-t is reformra és változtatásra fogja kényszeríteni az élet, és ez 2024-re a baloldal egységesítéséhez és korszerűsödéséhez vezet” - mutatott még rá Ponta.

A Mentsétek meg Romániát Szövetségről (USR) Ponta úgy vélte, hogy az egy új, fiatal, változásra és reformra éhes választógenerációt képvisel, azonban jelöltjének, Dan Barnának nem sikerült felnőnie ezekhez az elvárásokhoz.

„Továbbra is szükség van USR-re és a Pro Romániára, ha szét akarjuk törni a PNL és PSD politikai binomját, de változtatni kell a módszereken, és le kell váltani bizonyos vezetőket” - sommázta Ponta.(agerpres)

Nyitókép: quotesgram.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS