2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Törlik a bíráló kommenteket az RMDSZ Facebookjáról? Hegedüs szerint nem

2019. november 12. 15:42, utolsó frissítés: 15:44

Több kommentelő is jelezte, hogy törölték a hozzászólásait az RMDSZ Facebook-oldalairól, a szövetség szóvivője tagadja, hogy elhallgattatnák a kritikus hangokat.


Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője azt állítja, soha nem tiltanák le a közösségi média felhasználóit, vagy törölnék a hozzászólásaikat, amennyiben az akár kritikus véleményük még tűri a nyomdafestéket, és nem minősül személlyel szembeni támadásnak. Mi több, a kritikus hangokkal semmi gondjuk nincs.

Mindezt azzal kapcsolatban mondta el a Transindex megkeresésére, hogy a kampány során többen arra panaszkodtak, az RMDSZ-es politikusok Facebook oldaláról a kritikusabb hangvételű hozzászólásaikat eltávolították, vagy éppen ki is tiltották az oldalról. Legutóbb Szilágyi N. Sándor nyelvész, egyetemi tanár írta ki a Facebookjára tapasztalatait, aminek hatására több más erdélyi értelmiségi is jelezte, hogy ők is le vannak tiltva egy-egy RMDSZ-es politikus oldaláról, vagy gyakran törlik a hozzászólásaikat.

Szilágyi N. Sándor szombat este írta bejegyzését, amiben azt neheztelte, hogy Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivői oldalára pénteken írt hozzászólásait eltávolították, illetve ezzel együtt eltűntek a beszélgetőtársa kommentjei is. A professzor Kelemen Hunor kampányával kapcsolatban osztotta meg gondolatait, amelyek eltűnéséről szombat reggel értesült.„Ma reggel meg akartam nézni, nem szólt-e ott valaki hozzá. Erre azt látom, hogy nem látok semmit: eltűnt onnan az én kommentem is, meg a Kuti Mártáé is, nehogy valaki azt higgye már, hogy valami baj lenne a "strîns uniţi în jurul partidului" körül. (Így mondták a 80-as években.) Tudom, vannak itt még olyanok, akik az oldalukon törölgetik a nekik nem tetsző kommenteket, az RMDSZ-szóvivő hivatalos FB-oldalán viszont ez egyértelműen azt jelenti, hogy az RMDSZ hivatalos álláspontja szerint az RMDSZ-ről vagy jót, vagy semmit. Amivel tapintatosan azt adja tudtunkra, hogy az RMDSZ meghalt. R. I. P.” – írta bejegyzésében.

Hegedüs az erre vonatkozó kérdésünkre először azt válaszolta, nincs mit hozzáfűznie a témához, nem is tudja, hogy miről van szó. Miután azonban Szilágyi N. Sándor neve és Facebook-oldala is említésre került, már tagadta, hogy törölte volna a tanár hozzászólását az oldaláról. Ugyanakkor felhívta a figyelmünket arra, hogy ellenőrizzük le az információkat, mivel a professzor úr hozzászólásai továbbra is láthatóak, vasárnap este is hozzászólt az egyik bejegyzéséhez, mi több, válaszolni is szokott rájuk, már amikor nem munkában van, mert „ha az ember dolgozik, nem tud egész nap a Facebook előtt ülni”.

Az RMDSZ szóvivője azt is elmondta, hogy Szilágyi N. Sándornak nagy tisztelője, még akkor is, ha más véleményt fogalmaz meg, ami teljesen rendben van.

„Tehát, az egészen biztos, hogy akarattal sem én, sem a munkatársaim nem töröltük le az ő kommentjeit. Még egyszer, meg lehet nézni, tegnap esti hozzászólásai is vannak. A kritikus hanggal az égvilágon semmi baj nincs” – állította Hegedüs.

Azt azonban hozzátette, vannak olyanok, akik minősíthetetlen hangon és hangnemben szólnak hozzá a „kérdésekhez". Ezek viszont törlésre kerülnek abban az esetben, ha „személlyel szembeni támadást", vagy pedig „nyomdafestéket nem tűrő szavakat" használnak. Mivel ezekről úgy gondolja, hogy nem méltóak a hangnemhez, amit ő vagy más, jelen esetben Szilágyi N. Sándor meg szeretne ütni a Facebookon. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS