2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Új székhelyet kap a Zeneakadémia Kolozsváron

2019. november 12. 18:29, utolsó frissítés: 18:33

A Kolozsvári Rádió számolt be arról, hogy a fejlesztési minisztérium biztosít Kolozsvárnak egy összeget, amelyből a Gheorghe Dima Zeneakadémiának elkészítenek egy megfelelő székhelyet. A jelenlegi, amely a város központjában van, ugyanis nem felel meg a zeneoktatás speciális igényeinek.


A Monostor negyed végén jelenleg romos épületet, ahová az intézmény költözni fog, még a kilencvenes évek végén kezdték el építeni. Egy ideig úgy volt, hogy kórház lesz belőle, de aztán abbamaradt az építkezés.A huszonöt év alatt kézről kézre vándorolt az épület tulajdonjoga, míg a Zeneakadémiánál kötött ki. Dan Tarcea alpolgármester jelentette be, hogy az új fejlesztési miniszter 35 millió eurót utalt ki az intézménynek, hogy létrehozzák ott az új központjukat.

A Fejlesztési Minisztérium azután folyósítja az összeget, miután a közvita lejár, az építkezést meg a teljes projekt lebonyolítását a Gheroghe Dima Zeneakadémia vezetőségére bízzák.

A közvita a minisztérium honlapján érhető el, ott bárki hozzászólhat november 18-ig. A hírek szerint 24 hónap alatt kell elkészíteni az intézmény új székhelyét: lesznek benne próba- és előadótermek, valamint lesz benne sportolásra alkalmas helyiség is.

Oláh Emese Kolozsvár másik alpolgármestere lapunknak elmondta, egyáltalán nem problémás, hogy az Akadémia új épülete a város végén lesz, hiszen a modernebb európai városokban már például külön negyede van az egyetemistáknak. Ez Kolozsváron természetesen nem lehetséges, mert nem volt erre következetes várostervezés, de az Akadémiának kijelölt hely közel van a zöldövezetekhez, és tömegközlekedéssel jól megközelíthető.

Oláh szerint a városvezetés tudatosan készült arra, hogy ez a befektetés valamikor meg fog történni, és fenntartotta az Akadémiának az épületet, holott sokszor más funkciót szerettek volna kívülről neki. Ungureanu volt miniszterelnök például azt szerette volna, hogy a kórház terve valósuljon ott meg.

Emlékeztetnénk rá, hogy a másik, székhely nélküli kolozsvári zenei intézmény, a Kolozsvári Filharmóniának is lesz belátható időn belül épülete, a Transilvania Kulturális központ felépítésére, amely többek között a Kolozsvári Filharmónia székházaként és koncertteremként szolgál majd), 288 millió lej kölcsönt vett fel a városvezetés. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS