2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dăncilă úgy véli, Johannis egy másik világban él

2019. november 14. 09:01, utolsó frissítés: 09:01

Viorica Dăncilă szociáldemokrata pártelnök szerint Klaus Johannis államfő "egy másik világban él", "valahol a sztratoszférában, egy olyan Románia fölött uralkodva, amelyben csak a Nemzeti Liberális Párt létezik". A PSD államfőjelöltje szerda esti nyilatkozatában ismét ama meggyőződésének adott hangot, hogy Johannis tart attól, hogy kiálljon vele vitára az elnökválasztás második fordulójában.

"2014-ben Klaus Johannis azt mondta nekünk, hogy feltétlenül szükség van egy nyilvános vitára a második fordulóba jutott jelöltek között, hiszen nagyon várják azt a román állampolgárok. Úgy tűnik, az elmúlt öt évben változtak az elvei és a meggyőződései, mert most gyakorlatilag az arcunkba mondja, hogy a román állampolgárok nem érdemelnek meg egy ilyen vitát. Ezt a logikát követve előfordulhat, hogy rövidesen azt fogja mondani nekünk, a román állampolgárok nem érdemlik meg, hogy szavazatukkal kifejezhessék politikai opciójukat, amennyiben nem a PNL-t támogatják" - fogalmazott.

Dăncilă felrótta Johannisnak, hogy az első forduló után csak azoknak mondott köszönetet, akik rá szavaztak, teljesen figyelmen kívül hagyva azokat az állampolgárokat, akik elmentek szavazni, de nem rá voksoltak.

A PSD jelöltje arról is beszélt, hogy az államfő saját érdemeként próbálja beállítani a külföldi szavazás sikeres megszervezését, holott - állítja Dăncilă -, a háromnapos szavazás és a levélszavazás lehetőségének bevezetése, valamint a külföldi szavazókörzetek számának növelése saját kormányának az érdeme.

Viorica Dăncilă úgy véli, Johannis államfő azért nem vállalja a vele való vitát, mert egy ilyen alkalmon kiderülne, hogy alaptalan volt "minden szánalmas támadás", amelyet ellene és a Szociáldemokrata Párt ellen intézett az elmúlt években. "De én türelmes ember vagyok. Még várok, hogy az elnök találja meg a kellő bölcsességet, erőt és főleg bátorságot ahhoz, hogy elfogadja a felkérésemet a vitára, amelyet a román emberek is kérnek és megérdemelnek" - tette hozzá.

A PSD államfőjelöltje kifejtette, elfogadta a Román Televízió egyik műsorába szóló meghívást, és felkéri Johannist, hogy csatlakozzon hozzá. Dăncilă felsorolta a témákat, amelyekről tárgyalni szeretne az államfővel. "A 2014-es kampányban azt ígérte, hogy le fog mondani az államfői immunitásról.

Miért hazudott a románoknak? Hogyan teljesítette az elnöki tisztséggel járó kötelezettségeit, amiért ön megválasztották és fizették, ha mandátuma alatt több időt volt szabadságon, mint a munkahelyén? (...)

Az alkotmányt több ízben is lábbal tipró, az alkotmánybíróság döntéseivel dacoló államfőként úgy érzi, megérdemli, hogy a román állampolgárok megválasszák egy második mandátumra, amelyre éppen az alkotmány jogosítja fel? Nagy ígéreteket tett az országnak, Johannis úr, például azt, hogy Románia csatlakozni fog a schengeni övezethez vagy hogy vízummentesen utazhatunk az Amerikai Egyesült Államokba, de csak egy sapkával és három fotóval jött haza onnan. Normálisnak tartja, elnök úr, hogy miután öt éven át nem sikerült teljesítenie mindazt, amit felvállalt, most derűsen újabb mandátumot kér?" - fogalmazott Dăncilă.(agerpres)

Nyitókép: qmagazine.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS