2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rónai Sándor a Transindexnek: találja ki a Fidesz, hogyan fizetteti ki a határon túli szavazóival az EU-s büntetést

2019. november 14. 16:21, utolsó frissítés: 16:21

Nem tudja konkrétan, hogy hogyan lehetne véghezvinni, hogy a Fideszre szavazó határon túli magyarok is visszafizessék azt a pénzt, amellyel azért büntetné az Európai Unió Magyarországot, mert a Fidesz-kormány jogszerűtlen módon költötte el az EU-s pénzeket, azaz az uniós közbeszerzések során kirívóan sok és rendszerszintű pénzügyi szabálytalanságot találtak az ország esetében.

Mint azt korában megírtuk, Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője azt találta ki, hogy a Magyarországot terhelő büntetést ne csak a hazai adófizetők fizessék ki, hanem a határon túli magyarok is, akik megszavazták a 2011 óta töretlenül kormányzó pártot. A Transindex megkeresésére azonban hamar kiderült, hogy Demokratikus Koalíciónak (DK) ennek a megvalósítására semmiféle elképzelése nincs, sőt, Rónai úgy gondolja, hogy nem is nekik kell legyen.

Az EP-képviselő szerint ugyanis Magyarország kormányának a feladata lenne kidolgozni annak módját, hogy hogyan lehetne a határon túli Fidesz-szavazókon behajtani az összeget, ahogyan az is, hogy számon kérje azokat, akiknek szavazójogot biztosított. A Fideszt a képviselő felelőtlennek tartja azért, hogy olyanoknak biztosított állampolgárságot és egyben szavazójogot, akik nem viselik döntéseiknek következményeit, így a 70 ezer forintot (körülbelül 1050 lejt) sem a határon túli magyaroknak kell kifizetniük adójukból, hanem a magyarországiaknak.

Azt azonban kérdésünkre leszögezte, hogy ezt az összeget nem a magyarországi támogatások megvágásával érnék el.

„Elsősorban a Fidesznek és a bűnösöknek, tehát az Orbánnak és a hozzá közelálló oligarcháknak és rokonoknak kellene ezt a pénzt kifizetni, hiszen ők lopták el – és ez csak egy része, ami kiderült, ennél sokkal többet loptak. Viszont a választás lehetősége a szavazati jog, és ha már Fidesz szavazati jogot adott olyan határon túliaknak is, akik nem is viselik a döntéseik következményeit, akkor szálljanak be ebbe, találják ki, hogy hogyan” – mondta még el Rónai Sándor.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS