2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mennyit költöttek a jelöltek az államfőválasztási kampányukra?

2019. november 15. 16:43, utolsó frissítés: 16:46

Az Állandó Választási Hatóság csütörtökön közzétette azt a listát, amelyből kiderül, melyik jelölt mennyit költött el az államelnök-választási kampányára. Ebből az is kiderül, hogy a 14 jelölt közül nyolcnak sikerült elérnie a három százalékos támogatottságot, ami ahhoz kell, hogy az állam visszafizesse a kampány költségeit a jelölteknek.

A kampányra a legtöbbet Viorică Dăncilă ex-miniszterelnök szánt, de csak kevéssel előzi meg Klaus Johannis államfőt: előbbi 18 200 000, utóbbi 18 000 000 lejt használt fel, őket követi Mireca Diaconu, aki 16,2 millió lejt fordított a kampányára, Dan Barna a negyedik, aki „csupán” 7,2 millió lejt.

A végleges választási eredmények szerint 357 014-en szavaztak Kelemen Hunorra. Ha figyelembe vesszük a BEC adatait, amely szerint az RMDSZ elnöke valamivel több mint 446 ezer lejt költött a választási kampányára, akkor azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a szövetség elnöke szavazónként 1,25 lejt fordított a kampányra.

Ennél kevesebbet már csak Bogdan Stanoevici (0,51 lej) és Cătălin Ivan (0,44 lej) költött el szavazatonként, igaz, Stanoevici nem érte el a 3 százalékot, így az állam nem fogja megtéríteni számára azt a 20 ezer lejt, amit felhasznált erre a célra. Ugyanígy járt Viorel Cataramă is, aki 1,3 millió lejt költött a kampányra, de ha figyelembe vesszük, hogy hányan szavaztak rá, akkor azt látjuk, hogy Cataramă minden egyes szavazójára 26,74 lejt fordított, és ezt bizony nem fogja visszakapni.

A második forduló előtt állva a BEC adatai alapján elmondhatjuk, hogy Dăncilă szavazónként 8,87 lejt áldozott a kampányára az első forduló előtt, míg Johannis 5,18 lejt költött el szavazónként. (hírszerk.)

Nyitókép: Klaus Johannis Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS