2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sertéspestisben elhullott vaddisznók tetemeire bukkantak Kovászna megyében

2019. november 15. 12:27, utolsó frissítés: 14:03

Újabb sertéspestises eseteket észleltek Kovászna megyében: az erdőkben talált vaddisznótetemek száma elérte az utóbbi két hónapban a 20-at - közölte pénteken a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetősége.

Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője arról számolt be, hogy az első négy vaddisznótetemet, amelyeknél később beigazolódott az afrikai sertéspestis gyanúja, október 24-én találták Bardóc, illetve Magyarhermány közelében. Ezt követően további 16 tetemet találtak, de ebből 13 alkalmatlan volt a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére, mert erősen oszlásnak indultak. A maradványokat a szabályzatnak megfelelően elásták, a többi tetemet laboratóriumba szállították.

A szakember azt is elmondta, hogy év elejétől kezdve 359 házi sertéstetemet vizsgáltattak meg, ezek közül hét esetben igazolódott be az afrikai sertéspestis gyanúja. Kettő a sepsiszentgyörgyi Örkő negyedből származott, egy Sepsikőröspatakról és négy Nagyajtáról.

A vaddisznók közül 1166-ot vadászat során ejtettek el és vizsgáltattak be, de 21 elhullott állatot is találtak. A 21 tetem közül négy bizonyult fertőzöttnek, három még vizsgálat alatt van, a többi nem volt alkalmas laboratóriumi elemzésre. Bodos közelében is találtak egy tetemet, de mint kiderült, nem sertéspestis okozta vesztét - részletezte Sikó Barabási Sándor.(agerpres)

A nyitókép csak illusztráció Fotó:crimetime.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS