2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Momentum: Rónai Sándor csütörtöki felszólalása rossz irányú, életszerűtlen és káros

2019. november 15. 16:29, utolsó frissítés: 16:29

Rossz irányúnak, teljesen életszerűtlennek, sőt károsnak értékelte Rónai Sándor Demokratikus Koalíció EP-képviselőjének tegnapi nyilatkozatát Buzinkay György, a Momentum elnökségi tagja, a párt állásfoglalásának írója.

Tényleg fizessenek a külhoni magyarok? – Egy hajóban evezünk című írásában, amelyet a Transindex cikkére hivatkozva írt, Buzinkay úgy véli, a DK olyan büntetést kíván a határon túliakra hárítani, amelyet a magyar kormány a „saját oligarcháival köttetett üzletek miatt kapott”, de eleve hibás megállapítás a határon túliakat egységes, a Fideszre szavazó tömbként bemutatni. Az elnökségi tag szerint a határon túliak többsége egyáltalán nem szavazott a magyarországi választásokon.

„Ráadásul a szomszédos országokban élő magyarok ugyanúgy csoportokat alkotnak, mint a magyarországi lakosok, akár országok szerint nézzük, akár ideológia szerint (vannak köztük konzervatívok, liberálisok, szociáldemokraták és másban gondolkodók is)” – áll az állásfoglalásban.

A Momentum ugyanakkor az állampolgársággal rendelkező határon túliak körében a fideszes szavazók túlsúlyának okát abban látja, hogy az utóbbi évtizedekben egyedül a Fidesz részéről építettek ki tudatos kapcsolatot a külhoni magyarokkal. Azonban a Momentum azt is felveti, hogy a Demokratikus Koalíció és a hasonlóképp megnyilvánuló pártok részére, hogy miként várják el a külhoniak támogatását, amikor a kapcsolatépítés hiányában megszólalásaikban is támadóan lépnek fel a külhoniak ellen. Ezen túlmenően Buzinkay György cáfolja Rónait abban, hogy a külhoniak ne viselnék a következményét szavazataiknak, hiszen „az általuk is választott kormány dönti el, hogyan fog viselkedni a magyar állam a külhoni magyarok irányába”.

A Momentum állásfoglalásában teljesen életszerűtlen és a liberális demokráciák működési elveivel ellentétesnek nevezte az DK Ep-képviselőjének felszólalását, hiszen, ahogy Rónai a szerkesztőségünk kérdésére sem tudott válaszolni, úgy a Momentum sem látja ennek a logikáját.

„Ki és hogyan hajtaná be a határon túli magyarok közül ezt a pénzt? Beleszámít-e a mostani kormánypártra szavazó londoni magyar is Rónai felvetésébe? Ki tudná ellenőrizni, hogy ki volt szavazni és kire szavazott? A felvetés épp ezért életszerűtlen; egyedül hangulatkeltésre, árokásásra szolgálhat” – írták. Hozzátették, az sem világos a képviselő felvetéséből, hogy a felelősségek hogyan oszlanak meg.

„Akkor a 2002 és 2010 között felhalmozódott államadósságot az MSZP- és SZDSZ-szavazóknak kellene visszafizetni? A 2010 óta növekvő önkormányzati, egészségügyi, oktatásügyi adósságok a Fidesz-szavazók vállát terheljék? Azt kéne megérteni, hogy egy hajóban evezünk. Felelősek vagyunk egymásért és a teljes magyarságért, éljenek bárhol is. Épp ezért van rendkívül káros hatása a hasonló megszólalásoknak, és épp ezért ártanak a magyar-magyar kapcsolatoknak” – mutatott rá az ellenzéki párt tagja. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS