2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dăncilă: Első intézkedésem, ha megválasztanak - az elnök mentelmi jogának eltörlése

2019. november 16. 12:32, utolsó frissítés: 12:34

Ha megválasztják államfőnek, első intézkedésként referendumot fog kiírni az elnök mentelmi jogának eltörlése érdekében - jelentette ki pénteken a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje, Viorica Dăncilă.

"Népszavazást fogok kezdeményezni annak érdekében, hogy Románia elnökének ne legyen többé mentelmi joga. Ezt nagyon fontosnak tartom, és valóra váltanám én Klaus Iohannis 2014-ben tett ígéretét. Ahogyan egy éven és kilenc hónapon át, mialatt miniszterelnök voltam, nem volt mentelmi jogom, úgy vélem, az államfőnek sem kellene hogy legyen többé" - fogalmazott.

Dăncilă szerint második intézkedésként "harcolni" fog az Európai Tanácsban, hogy Románia több uniós alaphoz jusson. "Számomra fontos, hogy konkrét dolgokkal álljak elő, ne üres jelmondatokkal, amelyeket az emberek meghallgatnak ugyan, de nem válik a hasznukra" - mondta.

A PSD államfőjelöltje ugyanakkor felszólította Klaus Johannis elnököt, ismertesse azon államfők listáját, akikkel egyeztetett annak érdekében, hogy Románia az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsának (BT) nem állandó tagjává váljon. "Szerintem alig néhány személlyel tárgyalt az ügyben, mert inkább saját imidzsének építése foglalkoztatta, mintsem az ország javát szolgáló dolgok" - fogalmazott, hozzátéve, ha az államfő azt hangoztatja, hogy az ország külpolitikája az ő hatáskörébe tartozik, az ezzel kapcsolatos kudarcokat is fel kell vállalnia.

Miniszterelnöki mandátuma kapcsán állítása szerint azt rója fel magának, hogy nem sikerült maradéktalanul beszámolnia kormánya minden megvalósításáról.

"Nagyon sok mindent tettünk, és én mérleget vontam az intézkedésekről, amelyet reméltem, hogy ismertetni tudok majd a Klaus Iohannisszal való találkozón, és még mindig remélem, hogy sor kerül egy ilyen vitára. Ebbe belefoglaltam mindent, amit a román állampolgárok, a nyugdíjasok, a fiatalok, a külföldön élők, a gazdák érdekében tettünk. Csak nem jutott elég idő a kommunikációra, mert én tényleg dolgoztam" - nyomatékosította.

(agerpres)

Fotó: Digi Sport

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS