2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Temesvári tragédia: a feketepiacról szerezték be a kártevőírtáshoz használt szereket

2019. november 19. 10:45, utolsó frissítés: 10:45

A fekete piacról szerezték be illegálisan azokat a kártevőírtáshoz használt szereket, amelynek következtében gyanús körülmények között életét vesztette két gyerek és egy felnőtt, továbbá evakuálni kellett egy teljes lakótömböt Temesváron.

Az Adevărul értesülései szerint a rendőrségi kihallgatta Sorin Buţăt, a kertevőirtást végző Bistim Dera vállalat vezetőjét, aki beismerte, hogy az irtáshoz használt szereket illegálisan szerezték be. Úgy tudni, a hatóságok 24 órás előzetes letartoztatásba helyezték a férfit.

Hétfő este 25 személy került kórházban a temesvári kártevőirtást követő mérgezések nyomán, tájékoztatott az egészségügyi minisztérium.

A Louis Ţurcanu Kórházban 12 gyermeket tartanak orvosi felügyelet alatt, akiknek egészségi állapot javult, ott van velük 5 felnőtt is, a megyei sürgősségi kórházban pedig további 8 személyt kezelnek, mindegyikük állapota stabil.

A tárca tájékoztatása szerint 4 személy jelentkezett a menedékhelyen, amelyet az ortodox egyház bocsátott a rendelkezésükre.

A Temes és a Szeben megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) hétfő este egy másik tömbházba is kiküldött speciális egységeket méréseket végezni, ahol szintén végzett kártevőírtást a szóban forgó cég.

Elena Megherea, a Temes megyei ISU szóvivője szerint este fél 11-kor megelőző jelleggel elrendelték a tömbház teljes evakuálását, miután megtudták, hogy az egyik negyedik emeleti lakásban szintén kártevőírtást végzett az illető cég. Az épületből összesen 31 személyt evakuáltak.

Meghere elmondta: más helyszíneken, ahol ugyanez a cég végzett kártevőirtást, nem találtak egészségre káros gázokat a levegőben.

A temesvári rendőrség in rem (azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) nyomozásba kezdett gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával. Ugyanakkor a Temes Megyei Közegészségügyi Igazgatóság is vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Dr. Florin Crişan, a temesvári mentőszolgálat szóvivője szerint már szombaton több hívást kaptak a szóban forgó panelházból.

Egy hároméves gyerek szülei szombaton kihívták a mentőket, de megtagadták a gyerek kórházba szállítását. Este ismét telefonáltak a 112-re, de a gyerek a kórházba szállítás után elhunyt. Egy másik gyereknél, egy kilencnapos újszülöttnél, arra gyanakodtak, hogy megfulladt az anyatejtől, és fel sem merült esetleges mérgezés lehetősége. Hétfőn a hároméves gyermek édesanyja is életét vesztette: ugyanolyan tünetek miatt hívta a mentőket, amilyenek két nappal korábban gyermekénél is jelentkeztek, de mire a mentőcsapat kiért, az anya is meghalt - részletezte a szóvivő.

A hatóságok a háztömb minden lakóját evakuálták és orvosi ellenőrzéseknek vetették alá, és minden lakásban méréseket végeztek. (hírszerk./agerpres)

Nyitókép: Bistim Dera Facebook-oldala.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS