2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magyarellenességről híres Rareș Bogdan védi meg az etnikai kisebbségeket?

2019. november 19. 17:00, utolsó frissítés: 17:00

A romániai közvéleményt felháborította Lia Olguţa Vasilescu, PSD-s képviselő egyik megjegyzése, amit Klaus Johannis államelnökjelölt kapcsán mondott: „Azt hiszem, Klaus úr már egy koncentrációs tábor főnökének tartja magát, ahova az összes PSD-st bezárná átnevelésre".

Mint írtuk, az eset miatt Cristina Iurişniţ, USR-képviselő az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál feljelentést tett, azzal indokolva tettét, hogy „sértő, idegengyűlölő, diszkriminatív, gyűlöletre és agresszivitásra bujtogató” a kijelentés.

Vasilescu ezután nyilvánosan bocsánatot kért egy Facebook-bejegyzésben, ahol azt írta, nem állt szándékában megbántani „a zsidó közösség érzéseit, amelyet a leginkább érintettek a náci korszak bűncselekményei és borzalmai.”

A bocsánatkérés mindenképpen előremutató dolog, viszont a közösségi médiában sokan nem tartották elegendőnek, tekintettel, hogy egy szász származású embert kapcsolt össze retorikailag a náci rezsimmel – amely a Romániában a szász közösséget érintő egyik legerősebb megbélyegző címke.

A romániai magyarság számára az eset egyik érdekessége, hogy Rareș Bogdan EP-képviselő is megszólalt a Digi24 csatornán, határozottan fellépve és kiállva a romániai szász lakosság megbélyegzése – és mindenféle kirekesztő, idegengyűlölő megnyilvánulás ellen. Morális felháborodásában feljelentéseket helyezett kilátásba.

Arról a Rareș Bogdánról van szó, aki a nacionalista, magyarellenes kijelentéseiről híres, olyannyira, hogy a Realitatea TV-n futó műsorait - például a Hatalmi játszmák címűt többször is szankcionálta az Országos Audiovizuális Tanács kirekesztő, idegengyűlölő, kisebbségellenes megnyilvánulásai miatt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS