2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznóra bukkantak Maros megyében

2019. november 21. 17:30, utolsó frissítés: 17:30

Újabb, az afrikai sertéspestis vírusával fertőződött vaddisznót találtak Maros megyében, ezúttal Szederjes - Erked - Héjjasfalva környékén - közölte csütörtökön Mircea Duşa prefektus.

A sürgősségi helyzeteket kezelő megyei bizottság ülésén Mircea Duşa elmondta, miután a hónap elején sertéspestissel fertőződött vaddisznó tetemére bukkantak Szováta közelében, az ilyen esetekben foganatosított szigorú intézkedések részeként elrendelték a környékbeli vaddisznók kilövését. Valamennyi így elhullott egyedből mintát vettek, amelyet elküldtek egy kolozsvári laboratóriumba. Így mutatták ki a vírus jelenlétét az egyik Szederjes-Erked-Héjjasfalva környékén kilőtt vaddisznó teteméből.

A prefektus rámutatott, várják, hogy a bukaresti központi laboratórium is igazolja a vírus jelenlétét, majd - várhatóan pénteken - elrendelik a törvény által ilyen helyzetekre előírt intézkedéseket, azaz többek között kijelölik a biztonsági övezetet, felleltározzák az állatokat, korlátozzák az állomány mozgását. Duşa hangsúlyozta, hogy mindez sem sertésfarmokat, sem háztáji gazdaságokat nem érint.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS