2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cioloș viszonozná a szívességet, és elmenne kampányolni a Momentumnak

2019. november 27. 19:36, utolsó frissítés: 19:36

Dacian Cioloș, a hazai PLUS párt elnöke, és a Renew Europe európai parlamenti frakció vezetője szerdán sajtótájékoztatót tartott, miután az EP megszavazta a meglehetősen nehezen összegrundolt új Európai Bizottságot, amelynek élén Ursula von der Leyen fog állni.

A sajtótájékoztatón nem csak ez került szóba, hanem különböző, a magyar, és közvetve az erdélyi magyar politikát érintő kérdések is. A magyarországi Azonnali portál például megkérdezte Cioloșt arról, hogy viszonozni fogja-e a Momentum Mozgalomnak azt, hogy kampányoltak.

„Mi románok vagyunk, ők pedig magyarok, de szomszédok és európaiak vagyunk: egy nyitott Európai Unióban akarjuk építeni az országaink jövőjét. Nem látom, hogy miért is ne tehetnénk egy ilyen látogatást annak érdekében, hogy jobban megértsük, ki hogyan gondolkozik az egyik, illetve a másik oldalon”.

Cioloșnak amúgy kételyei vannak a magyar EU-biztos, Várhelyi Olivér személyével kapcsolatban:

„Meglátjuk... magabiztos vagyok azzal kapcsolatban, hogy Várhelyi Olivér EU-pártiként fog cselekedni, de vannak kételyeink a magyar kormány politikája miatt” -mondta az Azonnali kérdésére. Ehhez azért hozzátette, hogy egyelőre feltételezi a magyar bővítési és szomszédságpolitikai biztos Európa-pártiságát, „erre szüksége is lesz, mivel a portfóliójában az európai értékeket kell népszerűsítenie a partnerországokban”.

Elég nagy vihart kavart mind Erdélyben, mind Magyarországon, hogy az államelnöki választás első fordulója előtt több momentumos politikus is Erdélyben járt, közülük Fekete-Győr András fel is lépett a román párt kolozsvári rendezvényén, és arra buzdította az erdélyi magyarokat, hogy Dan Barnára szavazzanak, mert ellentétben Kelemen Hunorral, neki esélye is van a második fordulóba bejutni.

Ebből aztán kitört a botrány Magyarországon, a Fidesz szégyenletesnek nevezte, hogy a Momentum nem magyar pártot támogat. (azonnali/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS