2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis az ígéri, megkeresik a módját, hogy visszavezessék a kétfordulós polgármester-választásokat

2019. november 27. 20:37, utolsó frissítés: 20:53

A polgármestereket két fordulóban, a megyei tanácselnököket pedig nem közvetlenül, hanem a megyei tanácsosok közül kell megválasztani - jelentette ki szerdán a Cotroceni-palotában Klaus Johannis államfő.

Johannis azt mondta: ez a Nemzeti Liberális Párt (PNL) álláspontja is, és meg fogják keresni a módját, hogy ilyen értelemben módosítsák a választási törvényt.

Az államfő szerint vannak olyan pártok, és itt a Szociáldemokrata Pártot (PSD) említette, amelyek nem értenek egyet ezzel a javaslattal.

Kelemen Hunor RMDSZ elnök korábban többször is elmondta, hogy az RMDSZ nem támogatja, hogy visszavezessék a kétfordulós polgármester-választásokat. Sőt, az RMDSZ - mielőtt támogatta volna az Orban-kormány hatalomra kerülését - azt kérte, hogy a támogatásukért cserébe a kormány ne módosítsa majd 2020 végéig a választási törvényt.

Az RMDSZ attól tart, hogy amennyiben az megtörténne, úgy számos polgármestert veszítenének a jövőben esedékes önkormányzati választásokon.

Az államfő a szerdán a Cotroceni-palotában tartott beszédében azt is elmondta, hogy az előrehozott választásokat tavasszal kellene megtartani.

Johannis azt mondta: konzultálni fog ez ügyben a parlamenti pártokkal, de nem számít arra, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyetért a kezdeményezéssel.

„A PSD soha nem értett egyet azzal, amit én vagy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) mondott, nem gondolom, hogy most hirtelen barátságosak lettek, és nem is számítok rájuk. A PSD-t drasztikusan szankcionálták a választók. Ha értettek ebből valamit, rendben. Ha nem, akkor velük vagy nélkülük folytatjuk”- mondta az államfő. (hírszerk./Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS