2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tolmács már van, tolmácsolás még nincs a marosvásárhelyi tanács ülésein

2019. november 28. 14:01, utolsó frissítés: 2019. november 29. 13:21

Update: A marosvásárhelyi tanács csütörtöki ülésén már volt szinkrontolmács.------------------------------------

Elmaradt a marosvásárhelyi tanács legutóbbi két ülésén a tolmácsolás, adta hírül az Erdélyi Magyar Televízió (Erdély TV). A csatorna úgy tudja, hogy a polgármesteri hivatal műszaki okokra hivatkozva magyarázta azt, hogy miért nem volt tolmácsolás az legutóbbi 2 ülésen.

Cosmin Blaga, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának szóvivője az Erdély TV-nek elmondta, hogy abban biztos, hogy a következő (csütörtöki szerk. megj.) tanácsülésen már lesz szinkrontolmács, abban viszont nem, hogy a készülékek is hibátlanul fognak működni, amik lehetővé tennék a tolmácsolás zavartalan működését. A szóvivő elmondta azt is, hogy egy hangtechnikusra is szükség lenne ahhoz, hogy a tanácsülések élő Facebook-közvetítéseiben is szerepeljen a tolmács hangja, ennek hiányában ugyanis a magyar felszólalásokat a román anyanyelvű nézők nem értenék.

Csíki Zsolt, az RMDSZ önkormányzati frakcióvezetője elmondta, hogy nem látja akadályát annak, hogy a következő tanácsülésen már legyen szinkrontolmács, de ahogy 20 évig találtak akadályt mindig, most is várható egy meglepetés, de reméli, hogy ez nem fog bekövetkezni.Vass Levente RMDSZ-es parlamenti képviselő november 14-én számolt be arról, hogy a Marosvásárhelyi Önkormányzatnak sikerült egy román-magyar szinkrontolmácsot alkalmaznia Novák Sándor személyében, aki a következő tanácsülésektől románról magyarra, illetve magyarról románra fogja fordítani a tanácsosoknak a felszólalásait. (Edély TV/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS