2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy lépés már megtörtént ahhoz, hogy román nemzeti ünnep legyen Trianon napja

2019. december 03. 12:34, utolsó frissítés: 13:07

Kedden a képviselőház közigazgatási szakbizottságában a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselői biztosították, hogy átmenjen az a törvénytervezet, amely június 4-ét Trianon napjává nyilvánítaná - számolt be a közösségi médiában Korodi Attila képviselő, a parlament képviselői csoportjának frakcióvezetője. Korodi hozzátette: "az RMDSZ határozottan ellenzi a kezdeményest, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a tervezetet mielőbb leszavazza a parlament".

"Meggyőződésem, hogy a trianoni békeszerződés napjának román nemzeti ünneppé történő nyilvánítása sértő a romániai magyarság számára, és szembemegy minden eddigi olyan törekvéssel, amely a többség és a magyar közösség békés együttélését szolgálja, ahogyan az erre vonatkozó törvénytervezet korlátozza a közös jövőt és tervezést is"- nyilatkozta Korodi.

A képviselő szerint Románia akkor tud erős lenni, ha minden állampolgárára tekintettel van, továbbá képes megtalálni azt az ünnepet, amely nem éket ver az együtt élő nemzetiségek közé, hanem megteremti a feltételeket az egymás elfogadására és tiszteletben tartására.

"Elfogadhatatlan az a tény is, hogy egyes román politikusok, ebben az esetben egy volt külügyminiszter a román-magyar békés együttélés kárára szeretne politikai tőkét kovácsolni magának" - véli a képviselő. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS