2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Első fokon harminc év börtönre ítélték a brăilai terrormerénylet elkövetőjét

2019. december 04. 14:21, utolsó frissítés: 14:21

Első fokon harminc év börtönbüntetésre ítélte a törvényszék azt a 21 éves fiatalembert, aki tavaly terrortámadást hajtott végre egy brăilai bevásárlóközpontnál, tíz személy sebesítve meg.

Marius Valentin Parfenie három rendbéli gyilkossági kísérlet, rablás, ittas vezetés, a baleset helyszínének elhagyása és közrendháborítás bűntette miatt kapta a büntetést. Az ítélet nem jogerős.

A férfi 2018. november 11-én megsebesített tíz személyt - köztük egy 11 és egy 13 éves gyereket -, amikor egy lopott autóval nekihajtott az egyik brăilai bevásárlóközpont bejáratának, miután korábban a város körgyűrűjén megkéselt egy férfit és elütött két gyalogost.

A nyomozást irányító Mircea Ciutac ügyész szerint Parfenie "ítélőképessége tudatában volt" a tettek elkövetésekor, amint azt a Mina Minovici igazságügyi orvostani intézet pszichiátriai szakértői vizsgálata is igazolta.

Az jászvásári igazságügyi orvostani intézet (INML) által végzett vérvizsgálat ugyanakkor azt mutatta ki, hogy Parfenie nem volt kábítószer hatása alatt, de véralkoholszintje 1,25 ezrelék volt.

Az ügyben a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) galaci területi osztálya hivatalból - és az ügyészségi eljárástól függetlenül - vizsgálatot indított a terrorizmus megelőzéséről és visszaszorításáról szóló, 2004/535-ös törvény alapján.

A feltételezés szerint Marius Valentin Parfenie terve az volt, hogy minél több embert megöljön, majd öngyilkosságot kövessen el - tájékoztatott a brăilai törvényszék sajtóirodája, amely akkor azt is közölte: a fiatalember azért akart minél több román polgárt kivégezni, mert azok meglátása szerint nem felelnek meg az emberi minőségről általa alkotott elképzelésnek, annak, ahogyan például a svéd embereket látta (saját nyilatkozatai szerint Svédországban dolgozott egy ideig). Amikor a bevásárlóközpont parkolójában ártalmatlanná tették a civil járókelők, Parfenie azt kiabálta: "Ebben az országban vér kell hogy folyjon", és "Terrorista vagyok". Radikális elképzeléseit saját kezűleg papírra is vetette - tette hozzá az illetékes hatóság.

A fiatalembert egyébként 2017-ben hat hónapra nevelő célzatú felügyelet alá helyezte Brăila bírósága erőszakos cselekedetek miatt, amelyeket még kiskorúként, 2015-ben követett el. Akkor apjával együtt vasrúddal vertek meg egy férfit, aki súlyos sérülésekkel került a kórházba. Marius Valentin Parfenie apját emiatt 8 hónap szabadságvesztésre ítélték.(agerpres)

Nyitókép: realitateadebraila.net

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS