2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: nem emeljük a védelemre szánt összeget a GDP 2%-a fölé

2019. december 05. 19:04, utolsó frissítés: 19:26

Egyelőre nem emeli a GDP 2%-ánál magasabbra a védelemre szánt keretet Románia - jelentette ki csütörtök esti sajtótájékoztatóján Klaus Johannis államfő.

"Ebben a szakaszban nem emeljük az összeget 2% fölé, de nem kizárt, hogy egy későbbi időszakban ez majd megtörténik" - mondta a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján Iohannis.

Az államfő szerint a védelemre szánt keret bővítése jelentősen növelné a biztonságot Románia számára.

"A hadseregünk egyre fejlettebb lesz, de biztonságunk garanciája a NATO, valamint legfontosabb stratégiai partnerünk, az Amerikai Egyesült Államok" - mondta az államfő.

Azt is elmondta, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete minden idők legerősebb szövetsége, ami már 70 éve állja a sarat.

"Figyelemreméltó, hogy a NATO 70 éves lett, és azt hiszem, hangsúlyoznunk kell, hogy ez a szövetség, minden idők legerősebb katonai szövetsége nagyon jól állta a sarat 70 éven keresztül. Boris Johnson brit miniszterelnök joggal tette fel a retorikai kérdést tegnap este a Downing Street 10-ben, hogy mi teszi ezt a szövetséget annyira erőssé - a nyilvánvaló válasz az, hogy minden tagállama szilárd demokrácia. A demokrácia és a demokratikus értékek teszik erőssé és ellenállóvá a NATO-t" - mondta Johannis.

Egyébként kedden és szerdán Johannis Londonban vett részt a NATO-csúcson.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS