2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Intenzív vita után a Miniszteri Bizottság elhalasztotta a börtönrendszerre vonatkozó állásfoglalás kibocsátását

2019. december 06. 17:24, utolsó frissítés: 17:24

Az igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy miután Cătălin Predoiu miniszter Strasbourgban „intenzív" vitákat folytatott az EJEB-határozatok végrehajtásáról, a Miniszteri Bizottság úgy döntött, hogy elhalasztja a román börtönrendszerre vonatkozó kritikus állásfoglalás kibocsátását, és ehelyett egy ajánlást fogalmaz meg.

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter csütörtökön részt vett Strasbourgban a Miniszteri Küldöttségek Bizottsága emberjogi kérdésekkel foglalkozó testületének strasbourgi ülésén, amely az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott határozatok végrehajtását vette górcső alá. A tanácskozás ülésvezetője Panayiotis Beglitis, Görögország állandó képviselője volt.

„Három órás intenzív vita után, a román igazságügyi minisztérium álláspontját és érveit figyelembe véve, a Miniszteri Bizottság úgy döntött, hogy elhalasztja a kritikus állásfoglalás kibocsátását a román börtönrendszerről, és ehelyett ajánlást fogalmaz meg.

Az igazságügyi miniszter csapatában volt Răzvan Rusu nagykövet, Románia állandó képviselője az Európa Tanácsnál, Simona-Maya Teodoroiu, Románia kormányának képviselője az Emberi Jogok Európai Bíróságánál, valamint az igazságügyi minisztérium és a külügyminisztérium szakértői” - derül ki a szaktárca közleményéből.

Cătălin Predoiu megbeszélést folytatott Linos-Alexandre Sicilianosszal, az Emberi Jogok Európai Bíróságának elnökével, és pénteken az EJEB határozatok végrehajtását felügyelő testület képviselőivel is találkozott.

„Nehéz vita volt, amely pozitív eredményekkel végződött Románia számára. Ugyanakkor sürgősen át kell gondolnunk és ki kell dolgoznunk egy integrált intézkedési tervet a büntetés-végrehajtási feltételekkel kapcsolatos gondok hosszú távú megoldására, valamint a polgárok biztonsága érdekében, hogy véget vessünk annak, hogy az EJEB elmarasztalja Romániát. Örömmel tölt el, hogy a miniszterelnök támogat ebben a törekvésben” - mondta Predoiu.

Cătălin Predoiu azt követően folytatott megbeszélést az Emberi Jogok Európai Bíróságának illetékeseivel, hogy szerdán a képviselőház döntő fórumként elfogadta a büntetés-végrehajtási kompenzációs jogorvoslat törvényének eltörlését. A törvény alapján több ezer elítélt idő előtt szabadulhatott a börtönből, kompenzációként a nem megfelelő fogvatartási körülmények miatt.
(agerpres)
Nyitókép: Cătălin Predoiu / Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS