2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszavazta a szenátus a pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt

2019. december 09. 19:55, utolsó frissítés: 20:02

Elfogadta hétfőn a szenátus a Florin Cîţu pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt.

A dokumentumot 59 támogató és 56 ellenszavazattal, két tartózkodás mellett fogadta el a felsőház.

A 'PNL-kormány, neved egy a megszorító intézkedésekkel' című, 41 szociáldemokrata szenátor által kezdeményezett indítványt Viorel Arcaş, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora olvasta fel a plénum előtt.

A dokumentum aláírói szerint Cîţu felelőtlen nyilatkozatokat tett, ezzel szolgálva pártja érdekeit az államelnök-választások kampánya idején. Ennek következtében csökkent a lej árfolyama az euróhoz és az amerikai dollárhoz képest, nőttek az árak és a banki törlesztőrészletek.

A lejalapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló háromhavi irányadó bankközi hitelkamatláb (ROBOR) 3,03%-ra nőtt, ami október 29-e óta a legmagasabb érték. A lej értékvesztésének fő okai a pénzügyminiszter felelőtlenül tett kijelentései voltak - olvasható az indítványban.

Update: Semmiféle intézkedést nem tervez foganatosítani Florin Cîţu pénzügyminiszterrel szemben - jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök, miután a szenátus plénuma megszavazta az egyszerű indítványt.

Orban úgy nyilatkozott, elégedett a pénzügyminiszter tevékenységével, az egyszerű indítványt pedig olcsó politikusi húzásnak tartja.

'Eszem ágában sincs bármiféle döntést hozni vele kapcsolatban' - szögezte le Orban, a pénzügyi tárca vezetőjére utalva.

Azt is kijelentette, elfogadhatatlannak tartja, hogy a pénzügyminisztert éppen azok bírálják, akik az utóbbi három évben tönkretették a hazai költségvetést, és kijelentette, hogy a PSD-nek kellene utolsóként kifejeznie véleményét a romániai államháztartás kérdéséről.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS