2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PSD és az RMDSZ inkább megbuktatja a kormányt, csak ne legyen kétfordulós polgármester-választás

2019. december 09. 20:10, utolsó frissítés: 20:10

Bizalmatlansági indítványt nyújt be a Szociáldemokrata Párt (PSD) Ludovic Orban kormánya ellen, ha az felelősségvállalással próbálja bevezetni a kétfordulós polgármester-választást - szögezte le egy vasárnap esti televíziós műsorban Marcel Ciolacu, a PSD ideiglenes elnöke.

Két nappal korábban Korodi Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezetője is arra figyelmeztette a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), hogy megszavazza a kormány ellen beterjesztendő bizalmatlansági indítványt, ha - az RMDSZ-szel kötött megállapodását megsértve - a PNL a parlament megkerülésével módosítaná a választójogot. A szociáldemokraták és az RMDSZ szavazatai elegendőek lennének a kormány megbuktatásához.

Korodi Attila felhívta a figyelmet arra, hogy alkotmánybírósági határozat is tiltja a választójog módosítását kevesebb mint egy évvel a választások előtt.

Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes hétfőn közölte: a PNL-kormány nem tett le a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről, de sürgősebb számára a költségvetés elfogadása, a bírák tömeges nyugdíjazásának megelőzése és a többletadók eltörlése. Ha ezeken túl lesz, és nem sikerül közben a parlamenttel - a rendes eljárással - elfogadtatni a választójog módosítását, a kormány mérlegelni fogja, hogy a rendelkezésére álló egyéb eszközökkel léptesse hatályba a kétfordulós polgármester-választásról szóló törvényt - mondta a miniszterelnök-helyettes.

Hétfőn Klaus Johannis államfő is állást foglalt a kétfordulós rendszer visszahozása mellett és "elfogadható" megoldásnak nevezte, hogy ezt a kormány felelősségvállalással léptesse hatályba. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS