2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hivatalos: felfegyverzik az erdészeket

2019. december 10. 14:07, utolsó frissítés: 14:07

Klaus Johannis államfő kihirdette az erdészek jogállását módosító és kiegészítő törvényt, amely a többek között előírja, hogy szolgálati fegyverrel látják el az őrzési hatáskörrel bíró erdészeket

A képviselőház november 27-én fogadta el az erről szóló jogszabályt. A törvény lehetőséget ad ugyanakkor az erdészeknek, hogy eldöntsek, éles lőfegyverrel akarnak majd felszerelkezni, vagy gumilövedékes fegyvert választanak.

A törvény előzménye, hogy a Máramaros megyei erdészeti hivatal egyik erdészét megölték október 16-án este Kohóvölgy erdészeti kerület területén, miközben megpróbált megakadályozni egy törvénytelen fakivágást, tájékoztatott október 17-ei közleményében a Romsilva Országos Erdészeti Igazgatóság.

Az elmúlt öt évben sok támadás érte az illegális fakivágások megelőzésén munkálkodó erdészeket. 2014 és 2018 között 168 esetet regisztráltak, az év eleje óta pedig 16 ilyen eset történt. A fegyverviselésre feljogosító különleges státuszt a munkavégző életét vagy testi épségét veszélyeztető feladatok és a szakma kockázata indokolja. (RRA/hírszerk.)

Nyitókép: Catavencii

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS