2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kolozsvári önkormányzat magyar tagozattal is rendelkező iskolát bővít, és a körgyűrű folytatására is lépéseket tett

2019. december 10. 21:19, utolsó frissítés: 21:28

Két határozatot fogadtak el kedden a kolozsvári tanácsülésen, egyet az önkormányzatok közötti együttműködése kapcsán, a kolozsvári körgyűrű megépítése érdekében, és egyet a Nicolae Titulescu Általános Iskola épületeinek bővítéséről.

Újabb együttműködési protokollumot ír alá Kolozsvár, Szászfenes, Apahida és Gyalu önkormányzata a Szállításügyi Minisztérium alárendeltségébe tartozó Országos Útügyi Vállalattal. A dokumentum szerint az önkormányzatok átvállalják a Gyalut és Apahidát összekötő körgyűrű megvalósíthatósági tanulmányának, övezetei városrendezési tervének és az egyéb műszaki dokumentációnak összeállítását.

“A körgyűrű tervezése és megépítése teljes egészében az útügyi vállalat hatáskörébe tartozik, azonban a bukaresti vállalat lassan mozdul. Ezért az önkormányzatok úgy döntöttek, hogy nem várnak tovább, és elkészíttetik a szükséges dokumentációt. Az első lépésben aláírt protokollum az előtanulmányok elkészítésére vonatkozott, most a tanulmányok elkészítésének jogát engedi át a CNAIR a kolozsvári és szomszédos önkormányzatoknak” – nyilatkozta Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

Hozzátette, ezeknek a dokumentumoknak a hiányában nem bocsátható ki az építkezési engedély, így a körgyűrű építése egyre csak elodázódik. “Az egyre intenzívebb forgalom miatt Kolozsvár és a szomszédos települések számára pedig létfontosságú ennek a fejlesztésnek a mielőbbi elkezdése” – mutatott rá az alpolgármester.

Kibővítik a magyar tagozattal is rendelkező Nicolae Titulescu Általános Iskola épületeit

Egy újabb emelettel bővül a Györgyfalvi negyedi, magyar tagozattal is rendelkező Nicolae Titulescu Általános Iskola. Az iskola jelenleg egy kétemeletes és két földszintes épülettesttel rendelkezik, amelyeket az építkezés első fázisában megerősítenek.

„Kolozsváron egyre növekszik a gyereklétszám, az iskolákban egyre több diáknak kell helyet biztosítani. A Nicolae Titulescu Általános Iskola esetében a délelőtti és délutáni oktatás bevezetését kell elkerülni, ezért volt szükség az iskola bővítésére. Nem véletlen, hogy az iskolabővítés a 2017-es Részvételi Költségvetés egyik nyertes projektje, hiszen a szülők, pedagógusok, diákok mind összefogtak és kampányoltak a projekt mellett. Noha a Részvételi Költségvetés nyertes projektjeire az önkormányzat legtöbb 150 ezer eurót különít el, ez esetben kivételt tett, hiszen kötelessége olyan feltételeket teremteni, amelyek mentén nem sérül a gyerekek oktatáshoz való joga” – jelentette ki Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

A bővítés során 12 új osztálytermet, egy tornatermet és egy multifunkcionális termet hoznak létre. A projekt összköltsége 31 millió lej, ebből az építési és összeszerelés költség 26 millió lejt tesz ki. Az önkormányzat a projekt megvalósítását saját forrásokból finanszírozza. (közlemény)
Nyitókép: Kolozsvári Polgármesteri Hivatal

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS