2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Năstase durcizik, amiért Johannis visszavonná a Románia Csillaga kitüntetését

2019. december 11. 10:45, utolsó frissítés: 10:45

Indokolatlannak tartja Adrian Năstase volt miniszterelnök, a 2002-ben kapott állami kitüntetésének visszavonását.

Klaus Johannis államfő kedden jelentette be, hogy visszavonja a Románia Csillaga kitüntetést Adrian Năstasétól, illetve az érdemrend valamennyi olyan birtokosától, akiket büntetőperben jogerősen elítéltek.

Erre reagálva Năstase azt írta a blogján, abban a reményben ment el a román nemzeti ünnep alkalmából a Cotroceni-palotában tartott fogadásra, hogy második mandátumában Johannis „megpróbál majd hozzájárulni a nemzeti megbékéléshez, miután az elmúlt években széthúzást szított”.

„De tévedtem, mai kicsinyes gesztusa semmi jót nem vetít előre” - fogalmazott kedd esti bejegyzésében.

Ebben hangsúlyozza, megvalósításait, amelyekkel kiérdemelte a kitüntetést, nem tudják kitörölni a történelemkönyvekből, és ezek bármikor összemérhetők Johannis „jelentéktelen tevékenységével”.

A volt szociáldemokrata pártelnök állítása szerint megvárja, hogy a miniszterelnök is írja alá a kitüntetése visszavonásáról szóló dekrétumot, illetve hogy az jelenjen meg a Hivatalos Közlönyben, majd meghozza a szükséges intézkedéseket.

„Nem hiszem, hogy hét évvel a 2012-es ítéletet, illetve öt évvel a 2014-es ítéletet követően, majd a nemzeti ünnep alkalmából a Cotroceni-be való meghívásom után indokolt lenne kitüntetésem visszavonása” - nyomatékosította Adrian Năstase. (agerpres)

Nyitókép: romanialibera.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS