2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orban annyira aggódik a nyugdíjas tanárokért és orvosokért, hogy opcionálisan 70 éves korra tolná ki a nyugdíjkorhatárt

2019. december 11. 12:01, utolsó frissítés: 12:07

A nyugdíjkorhatár kitolása lenne a megoldás a tanügyi és egészségügyi káderhiányra, véli Ludovic Orban. A kormányfő szerint számos olyan terület van, ahol a 65 éves kor után is lehetne a szakembereket foglalkoztatni, amennyiben képesek és akarnak dolgozni. A tanügy és az egészségügy mellett megemlítette a kultúrát is ezzel kapcsolatban.

Hozzátette: azzal viszont kormánya nem ért egyet, hogy a nyugdíj mellett még fizetést is kapjanak a közszférából azok, akik tovább maradnak szolgálatban. Felhozta például a rendőrség esetét, ahol a negyvenes éveikben mennek nyugdíjba az emberek, akik utána – szintén közpénzből – még nagy fizetéseket is kapnak az amúgy is magas nyugdíjuk mellé.

Orban elmondta, azt nem kifogásolja, ha valaki az állami nyugdíja mellett a magánszférából fizetést kap. A miniszterelnök leszögezte, bár egyes médiumok úgy tálalták a nyilatkozatát, mintha hamarosan tényleg bevezetnék a 70 éves nyugdíjkorhatárt, erről egyelőre nincs jogszabály-tervezet.

„A nyugdíjkorhatár marad 65 év egyelőre. Ennek megemelése azt szolgálná, hogy például egy pedagógus maga dönthesse el, hogy 65 éves kora után akar-e dolgozni vagy sem. Ne legyen kiszolgáltatva az iskolaigazgatónak, aki jelenleg kénye-kedve szerint eldöntheti, hogy foglalkoztatja-e a tanárt még egy évig vagy sem” - magyarázta.

A miniszterelnök szerint ez egy méltányos megoldás lehetne a pedagógusok és egészségügyi dolgozók számára, ugyanakkor segíthet enyhíteni a szakemberhiányt. (capital/digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS