2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Összesen 28 prefektust és 12 alprefektust váltott le a kormány

2019. december 11. 19:39, utolsó frissítés: 19:39

A kormány 28 prefektus leváltásáról döntött szerdai ülésén. A leváltott prefektusok között van Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa is, aki perek tucatjait indította a székely és magyar szimbólumok önkormányzati használata ellen. Megvált a kormány a bihari, brassói, kolozsi, szatmári és bákói prefektusoktól is. Maros megye prefektusa egy nappal korábban lemondott, Hargita megye prefektusát pedig bő három héttel korábban váltották le.

Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője bejelentette: kormányhatározattal menesztették tisztségéből az Argeş, a Bákó, a Bihar, a Beszterce-Naszód, a Botoşani, a Brassó, a Brăila, Buzău, a Kolozs, a Konstanca, a Kovászna, a Galac, a Giurgiu, a Hunyad, a Iaşi, a Máramaros, a Maros, a Neamţ, az Olt, a Prahova, a Szatmár, a Szeben, a Teleorman, a Tulcea, a Vâlcea, a Vrancea, a Ialomiţa megyei, valamint a bukaresti prefektust.

Megszűnt a megbízatása továbbá a Fehér, a Bákó, a Beszterce-Naszód, a Botoşani, a Dolj, a Gorj, a Giurgiu, a Iaşi, a Suceava, a Teleorman, a Temes és a Vaslui megyei alprefektusnak is.

A kormány ugyanakkor jóváhagyta a következő prefektusi kinevezéseket: Nicolae Albu (Fehér megye), Stoian Gheorghe (Arad), Alexandru-Liviu Miroşeanu (Bákó), Stelian-Nechita Dolha (Beszterce-Naszód), Alexandru-Valentin Colbu (Botoşani), Ioan-Gabriel Avramescu (Galac), Aneta Matei (Giurgiu), Vasilică Potecă (Hunyad), Marian Grigoraş (Iaşi), Lazăr George (Neamţ), Liviu Dumitraşcu (Teleorman), Mircea Gologan (Vaslui), Gheorghiţa Berbece (Vrancea) - írja az Agerpres.

A román közigazgatásban a prefektusok magas rangú közhivatalnokok, akik felügyelik a törvények helyi szintű tiszteletben tartását, és a kormányt képviselik a megyék szintjén. Megbízatásuk elviekben nem politikai jellegű, a gyakorlatban azonban általában a kormánypártok bizalmát élvező politikusok kerülnek a tisztségekbe, és a kormányváltások után a prefektusokat is leváltják. Szerepük azért fontos, mert megtámadhatják a közigazgatási bíróságon a törvénytelennek vélt önkormányzati határozatokat, és keresetük benyújtása azonnal felfüggeszti a kifogásolt határozatok hatályát mindaddig, míg a bíróság jogerős ítéletet nem hoz a közigazgatási perben - írja az MTI.

A székelyföldi prefektusok keresetei alapján rendelték el a bíróságok a székely zászló eltávolítását az önkormányzati épületekről, és az olyan feliratok eltávolítását, amelyeken nem a román nyelven szerepelt először egy-egy intézmény neve. A prefektusok keresetei miatt kellett pereskedniük azoknak a székelyföldi önkormányzatoknak, amelyek háromnyelvű (román-magyar-angol) fejléces papírt használtak, vagy azoknak, amelyek a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére határozatban nyilvánították ki, hogy a Székelyföld nevű közigazgatási egységbe szeretnének tartozni, amely számára törvény szavatolja az autonómiát, és amelynek területén az állam nyelve mellett hivatalos nyelv a magyar is.

Míg a székelyföldi prefektusok a túlbuzgóságukkal tűntek ki, a Bákó megyei prefektus a tétlenségével vonta magára a sajtó figyelmét. Bákó megye korábbi prefektusa hónapokon át elmulasztotta, hogy a közigazgatási bíróság elé vigye azoknak az átalakításoknak az ügyét, amelyeket Darmanesti önkormányzata az úzvölgyi katonatemetőben végzett, és amelyeket több kormányhivatal törvénytelennek minősített - emlékeztet az MTI. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS