2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megvenné a CEC-et a magyar Postabankot bekebelező Erste Bank

2004. július 08. 10:38, utolsó frissítés: 10:38

Az osztrák Erste Bank komolyan érdeklődik a két privatizáció előtt álló nagybank, a CEC (Casa de Economii si Consemnatiuni) és a BCR (Banca Comerciala Romana) iránt - közölte szerdán bécsi sajtótájékoztatóján Reinhard Ortner pénzügyi igazgató.

Közlése szerint: az Erste Bank profiljához elsősorban a CEC illik, mert az 1989 előtti lakossági pénzintézet tevékenysége hasonlít leginkább az Erste cseh és szlovák leányvállalatai, a Ceska Sporitelna és a Slovenska Sporitelna működéséhez. Az Erste Bank jelenleg elsősorban Romániában keres akvizíciós lehetőségeket – hangsúlyozta Ortner. A BCR privatizációját a Năstase-kormány már többször elhalasztotta.

Ortner becslése szerint Közép-Kelet-Európában nagy növekedés előtt áll a bank- és biztosítási szakma. A térségben a betételhelyezés, illetve a hitelezés volumene a GDP 50%-át teszi ki, míg ez Nyugat-Európában 100%, vagy ennél több. A lengyel PKO BP állami takarékszövetkezet küszöbön álló részleges privatizációjával kapcsolatban elmondta, nem várható, hogy a lengyel állam megválik többségi részesedésétől. (privátbankár)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS