2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A PNL támogatja az előrehozott választásokat

2019. december 12. 09:35, utolsó frissítés: 09:48

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatja az előrehozott választások kiírását, a kezdeményezés sikeréhez azonban további partnerekre van szükség - szögezte le szerda este Ludovic Orban kormányfő.


A liberális pártelnök rámutatott, alakulata már szeptemberben, a Dăncilă-kabinet elleni bizalmatlansági indítvány kezdeményezésekor az előre hozott választások mellett foglalt állást, mivel "most a népakarat teljesen eltér attól a népakarattól, amely a jelenlegi összetételű parlamentet generálta".

"Mi támogatjuk az előrehozott választásokat, de kérdés, hogy lennének-e partnerek ehhez. Egyelőre csak az USR-PLUS Szövetség jelezte, hogy egyetért ezzel, másokat nem igazán lelkesít az előre hozott választások ötlete. Az embereknek meg kell érteniük: egy dolog a politikai diskurzus, és más dolog a gyakorlati megvalósítás lehetősége" - fogalmazott Orban a B1 televízió műsorában.

Hozzátette, az alkotmány által előírt eljárás szerint a tisztségben levő kabinet megbuktatása után a parlamentnek el kell utasítania két kormány beiktatását ahhoz, hogy az államfő feloszlassa a törvényhozást és kiírhassa az előre hozott választásokat.

"A PNL-nek és az USR-nek szüksége van még partnerekre, azaz a törvényhozók mintegy 50 százalékának vállalnia kell, hogy egymás után kétszer a kormány beiktatása ellen szavaz. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy mi kormányválságot idézünk elő, én lemondok vagy például a kétfordulós polgármester-választás okán vagy más okból bizalmatlansági indítvánnyal megbukik a kormányunk, és beiktatnak egy másik kabinetet" - magyarázta a miniszterelnök.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS