2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tiltakoznak Raed Arafat menesztése ellen a szatmári sürgősségi munkatársai

2019. december 13. 14:27, utolsó frissítés: 14:27

Kiállnak Raed Arafat, az Országos Sürgősségi Igazgatóság vezetője mellett a Szatmár Megyei Kórház Sürgősségi Osztályának dolgozói. Sajtóközleményben fejtették ki álláspontjukat, miszerint készek további tiltakozó akciókra is, amennyiben a kormány úgy dönt, hogy menesztené az államtitkárt. A szakorvosok szerint privatizálni akarják a sürgősségi ellátást egyes érdekcsoportok, ezért próbálják eltávolítani az államtitkárt.

Amint arról beszámoltunk, az új kormány elrendelte az Országos Sürgősségi Igazgatóság munkájának alapos átvizsgálását. Az ellenőrzés apropóját egy – eddig eltitkolt – videofelvétel adta, mely a bukaresti Colectiv-tragédia áldozatainak mentéséről készült. Egyes vélemények szerint kaotikusan és szakszerűtlenül végezték a beavatkozásokat. Az átvilágítás eredményének függvényében hamarosan döntés születik arról, hogy marad-e Raed Arafat az igazgatóság vezetője vagy menesztik.

„A sürgősségi ellátó és az elsősegélynyújtó szisztéma egy integrált rendszer. Ennek működése az egészségügyi és a belügyminisztérium alá tartozó egységek, továbbá a helyi önkormányzatok összehangolt fellépését feltételezi, melynek célja az életmentés és a szenvedők segítése. Amennyiben ebből a komplex rendszerből egyes alkotóelemek kiesnek, az emberi életekbe kerülhet” - írják közleményükben a protestáló orvosok.

Mint kifejtik, ez a rendszer évtizedek alatt épült ki és a gyakorlat azt mutatja, hogy csakis akkor működik hatékonyan, ha egységes és szakszerű irányítás alatt áll. „Raed Arafat eleinte egy olyan rendszer kiépítéséért harcolt, mely a páciensek életét és biztonságát helyezte a középpontba. Később pedig komoly szerepet vállalt a fejlesztésben annak érdekében, hogy koordináltan működjön együtt a szisztéma minden résztvevője” - fejtik ki.

A szakorvosok által írt közlemény szerint a sürgősségi ellátó rendszer működését 2011 óta veszélyeztetik különféle intézkedésekkel. „Az elérhető pénzösszegek vonzereje és a sürgősségi ellátásban rejlő kereskedelmi lehetőségek varázsa” ösztönzött szerintük egyeseket arra, hogy egy jól működő, erős állami rendszert korlátozni próbáljanak, „kétséges alternatívákat” előtérbe helyezve. Ezek állandóan támadják ezt a koncepciót, és főképp Raed Arafatot, aki a rendszer egységét jelképezi.

Mint kifejtik, „kolosszális erőfeszítésre” volt szükség Raed Arafat részéről azért, hogy ezt a rendszert kiépítse és fejlessze, és állandó harcot vívott, hogy az intézkedések fontosságáról győzködjön olyanokat, akik nem ismerik és nem értik ezt a szisztémát. „Kétségeik vannak? Nézzenek bele a minisztériumok fiókjaiba, hogy lássák, hány törvénytervezet és hány szabályzat- és eljárás-tervezet hever ott elfelejtve” - írják.

Úgy vélik, „elképzelhetetlen méreteket öltött” a fenyegetés, ami azt mutatja, hogy ez egy szervezett akció, ami több szálon fut (törvénykezés, gazdasági intézkedések, a humán- illetve a pénzügyi erőforrásokat érintő rendeletek). Továbbá nyilvánvaló, hogy azok, akik vezénylik ezt, alapvető ismeretekkel sem rendelkeznek annak a rendszernek a működéséről, amit szét akarnak verni.

Raed Arafat menesztéssel való fenyegetése egy alapos átvilágítás befejezése előtt, valamint az, hogy hozzá nem értők végzik a vizsgálatokat, továbbá „a privát szférából felbukkanó pszeudo-javaslatok, amik pszeudo-megoldásokat ajánlanak” a szakemberek szerint egyetlen célt szolgálnak: egy olyan csoport gazdasági érdekeinek kielégítését, mely képtelen egy döntést meghozni, ezért úgynevezett analízisek és felmérések mögé bújik.

Felemlítenek egy pár évvel ezelőtti, ugyancsak a Colectiv-tragédia kapcsán, egy miniszterelnöki ellenőrző testület által végzett vizsgálat során született megállapítást. Ebben felrótták azt, hogy az újraélesztést az aszfalton végezték, holott a szakmai útmutatók éppen így írják elő a beavatkozást.

„Az igazság az, hogy nem értjük, mit rónak fel neki. Melyek azok az intézkedések, amik miatt vádolják és kik vádolják Raed Arafatot? Mit hibázott a Nyugati-kárpátokban, a Siutghiol tónál vagy a Colectiv Klubban folyt mentési akciók során, illetve a Caracal-i eset kapcsán?” - kérdezik. Kifejtetik továbbá, azt sem értik, miért nem a szakemberek véleményét kérik ezekkel az ügyekkel kapcsolatban.

„Ez a rendszer 30 év alatt épült ki, de 30 nap alatt tönkre lehet tenni. Mit tesznek a helyére? Magyarázzák ezt el Románia polgárainak. Próbálják meg leírni, milyen módszerekkel fog működni majd ez a rendszer, amit eddig nem sikerült megérteniük? Ha nem képesek erre, tisztelettel kérjük, hagyjanak minket, hogy végezzük a munkánkat Raeddel együtt” - írják.

Kilátásba helyezik ugyanakkor, hogy ellenkező esetben tiltakozó akciókba kezdenek, de anélkül, hogy ez a páciensek ellátását befolyásolná, mivel nyomatékosítani akarják, hogy amit mondanak, az fontos. (közlemény, presasm/portalsm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS