2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha a szenátus rábólint, ezentúl mindenki a saját egyházi ünnepén kap szabadnapot

2019. december 12. 19:51, utolsó frissítés: 2019. december 13. 14:00

Elsőházként szavazta meg a képviselőház az RMDSZ azon törvénykezdeményezését, amely lehetővé teszi a különböző felekezetűeknek, hogy mindenki a saját keresztény egyházi ünnepén kaphasson szabadnapot.

Több megyében ez eddig gondot okozott, ha az ortodox vallás ünnepe nem esett egybe a katolikussal vagy a protestánssal. Ezt a problémát oldja meg az elfogadott törvénytervezet. Ugyanakkor a módosítás arra is kitér, hogy amennyiben a munkáltató mindkét keresztény ünnepet megadja az alkalmazottainak, akkor az egyiket kötelező bepótolni, hiszen csak egy húsvéti, illetve pünkösdi szabadnap jár a munkatörvénykönyv szerint.

Az elfogadott kezdeményezés kitér a diákokra is. A többségi iskolákban előfordult, hogy igazolatlan hiányzónak írták be azokat a tanulókat, akik saját vallási ünnepeiken nem mentek iskolába. Számukra a törvény előírja, hogy a tanév szerkezetét és az iskolalátogatást az ő jogaikhoz is igazítani kell. A tervezet kezdeményezője Szabó Ödön és Silviu Vexler képviselők, valamint az RMDSZ munkaügyi szakpolitikusa Csép Éva Andrea. A tervezetről a végső döntést a szenátus hozza meg.(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS