2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A diszkriminációellenes tanács megbírságolta a Pride Romania Egyesületet egy színházi előadás miatt

2019. december 13. 12:15, utolsó frissítés: 13:04

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) 2000 lejre büntette a Pride Romania Egyesületet egy júniusi színházi előadás miatt, amellyel - a CNCD szerint - gúnyt űztek az ortodox vallásból.


Az előadást hatalmas felháborodás övezte az ortodox egyház részéről, ugyanis az egyik jelenetben félig meztelen, félig papi viseletben lévő férfiak és nők a térdükre fektetett ikonon hagymát szeleteltek.

Fotó: Cluj PrideFotó: Cluj Pride


A szervezők elmondása szerint az előadással nem szerettek volna senkit sem megsérteni, és az előadás csupán ironikusan viszonyul a „szélsőséges” és „hamis” vallásossághoz. Az ortodox egyház ugyanakkor azzal vádolta a szervezőket, hogy az előadással a „homoszexuális propagandát” terjesztik.

A Pride Románia Egyesület sajtóközleményében közölte, hogy az Én vagyok! És? című előadást már több alkalommal is játszották az országban, több színházban, állami- és magánintézményben egyaránt, és egyik alkalom sem váltott ki heves reakciókat, csupán a kolozsvári előadás. Az is nagy valószínűséggel azért, mert egy szexuális kisebbség rendezvényén - a Büszkeség hete rendezvénysorozatának első napján - vitték színpadra. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS