2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis kapja jövőben a Nagy Károly-díjat, mert vigyázott az ország európaiságára és jogállamiságára

2019. december 14. 18:47, utolsó frissítés: 19:00

Kalus Johannis kapja meg 2020-ban az aacheni Nemzetközi Nagy Károly díjat – írja a romániai Szabad Európa Rádió.

A díjat olyan nemzetközi személyeknek ítélik oda, akik az európai értékeket képviselik és támogatják, így Johannis egy előkelő társasághoz csatlakozik. A díj átadására 2020. május 21-én kerül sor, a németországi Aachen városában.

A Nagy Károly-díj bizottságának elnöke, Jurgen Linden, egy sajtóközleményben számolt be arról, hogy a díj biztatás Johannis számára, hogy az általa vezetett országot megtartsa az európai úton. Romániára úgy utalt, mint egy országra, melynek „sikerült egy brutális diktatúrának ellenállnia”, és amely a Nyugatból való „kiábrándulása” után, Johannisnak köszönhetően mégis „a legeurópaibb állammá vált Délkelet-Európában”.

Johannis „az igazságszolgáltatásért harcol, védi kisebbségeket és a kulturális sokszínűséget, mint ahogy egy fontos közvetítője és építője a Nyugat- és Kelet európai társadalmak közötti hídnak” – nyilatkozta Jurgen Linden.

„Klaus Johannis elnök 2020. május 21-én megkapja a legértékesebb nemzetközi kitüntetést, amelyet valaha egy román politikus kaphatott, a Nagy Károly-díjat. (…) Nagyon sokat nyomott a bizottság előtt a latban, hogy Johannis aktívan hozzájárult az európai értékek és a jogállam védelméhez”, magyarázta a Sigfried Mureșan, europarlamenter szombaton a közösségi médián. Hozzátette, hogy a díj odaítélése elismerése annak a központi szerepnek amelyet Johannis játszott abban, hogy Románia az európai irányban maradjon, egy olyan időben amikor más európai államokban populista és európa-ellenes vezetők bukkantak fel. „Románia elnökének ítélt díj, minden román állampolgárnak egy megtiszteltetés” - tette hozzá Sigfried.A Nagy Károly-díjat (Karlpreis / Charlemagne Prize ) évente ítéli oda Aachen város önkormányzata azoknak a személyiségeknek, akik hozzájárulnak az európai egységhez vagy az európai országok közötti együttműködéshez. A 60-as 70-es években azonban tízszer nem adták ki a díjat, a szervezők szerint ugyanis nem volt arra érdemes jelölt - írja az Agerpres.

2019-ben az ENSZ főtitkára kapta, Antonio Guterres, 2018-ban pedig Emmanuel Macron, franci elnök, de megkapta a kitüntetést 2016-ban Ferenc pápa, és 1990-ben Horn Gyula is. A díjazottak teljes listája megtekinthető itt. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS