2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kárpótlásra jogosultak a medve- és vaddisznótámadások áldozatai

2020. január 09. 13:55, utolsó frissítés: 13:55

Kihirdette csütörtökön Klaus Johannis államfő a vadászati törvényt módosító jogszabályt, amely egyebek mellett előírja, hogy kárpótlásra jogosultak a medve- és vaddisznótámadások áldozatai - tájékoztat az Államelnöki Hivatal.


A jogszabály módosítja a vadász és a vadászat meghatározását, rendelkezik a medve- és vaddisznótámadások áldozatainak nyújtandó kárpótlásról, törli a büntetendő tettek közül a reflektorokkal történő vaddisznóvadászatot sürgősségi esetekben, a károkozás vagy a sertéspestis terjedésének megakadályozása céljából.

A jogszabály értelmében ha egy veszélyessé vált medvét a környezetvédelmi minisztérium engedélyével el kell költöztetni, az ezzel járó költségeket a minisztérium állja.

A védett fajok - köztük a medvék és vaddisznók - sérülést vagy halált okozó támadása esetén az áldozatok kórházi/temetési költségeit a vadászatért felelős központi hatóság és/vagy a környezetért felelős központi hatóság fedezi. Az erkölcsi kártérítés arányos az áldozat bérével és inaktivitás napjainak számával. Ha az áldozat nem foglalkoztatott, akkor a kártérítést a mindenkori minimálbér összegéhez viszonyítják.

A törvény értelmében ugyanakkor bűntettnek számít éjjeli vadászaton a célzólézerek, fényerősítős célzást segítő eszközök, infravörös távcsövek és hőkamerák alkalmazása, kivételt képez - a központi hatóság engedélyével - a vaddisznó-, sakál- és rókavadászat. (agerpres)

Nyitókép: B1

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS