2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hajmeresztő elképzeléssel állt elő Dorin Florea a Facebookon: környezettanulmányhoz kötné a gyerekvállalást

2020. január 13. 18:27, utolsó frissítés: 20:04

A közviták hiánya olyan törvényeket és kormányhatározatokat eredményez, amelyeket aztán nem lehet alkalmazni és fura következményekkel járnak - írja Facebookján Dorin Florea Marosvásárhely polgármestere, majd egy elképesztő elmélettel áll elő arra vonatkozóan, hogy milyen feltételekhez kellene kötni a gyerekvállalást. A bejegyzésre az apropót feltehetően a gyereknevelési pótlék körüli huzavona adta.


Bár az elöljáró elismeri, hogy senki sem kérdőjelezheti meg a gyerekvállalási vágyat, szerinte bizonyos feltételekhez kellene kötni annak gyakorlatba ültetését. Így kötelezővé tenné egy környezettanulmány elkészítését minden leendő szülő esetében, a következők megállapítására:

- munkahely és állandó lakhely meglétének igazolása
- elfogadható anyagi helyzet
- minimális, a törvény által meghatározott végzettség
- egy minimális életkor, amikor egy felnőtt szülővé válhat

Kivételes esetekben, ha egy olyan párnak születne gyereke, amely nem felel meg a felsorolt feltételeknek, Florea szerint az állam el kellene vegye a kicsit és gondoskodnia kellene róla, ételt, oktatást és személyi higiénés feltételeket biztosítva neki. Ez esetben pedig a szülők nem kapnák meg a gyermeknevelési pótlékot. Ugyanakkor megmaradna a lehetőségük a gyerek visszaszerzésére, miután eleget tesznek a fentebbi feltételeknek.

„Úgy hiszem, nem kell mindenáron a szaporulat növekedését akarnunk” - szögezte le a polgármester. Kifejtette: Romániában sok olyan hátrányos helyzetű család van, ahol a szülők munkaképesek, de nem akarnak dolgozni, a gyerekvállalás pedig esetükben egyetlen célt szolgál: a jövedelemszerzést. Az ilyen közegben nő a bűnözési ráta, a gyermekelhagyás, az oktatás elkerülése stb.

„Meggyőződésem, hogy egy komoly közvitát, illetve az érintettek felvilágosítását követően, újraindulna a terhesség-megelőzési program” - írta Florea. Hozzátette: bár a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal tett erőfeszítéseket a szóban forgó személyek integrálása érdekében, ez csekély eredményekkel járt, amelynek elsődleges okát az előbb felsorolt problémák jelentik. (hírszerk.)Nyitókép: Dorin Florea Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS