2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Friss IRES-felmérés: Soós Zoltán és az RMDSZ a legnépszerűbbek Marosvásárhelyen

2020. január 15. 11:09, utolsó frissítés: 11:09

Az IRES közvélemény-kutató felmérést végzett Marosvásárhelyen a közelgő önkormányzati választások apropóján. A felmérés során a helyi választópolgárok véleményét kérdezték ki különböző közéleti témákkal kapcsolatban.


A 841 megkérdezett személy 49 százaléka román, 43 százaléka magyar, míg 8 százaléka más nemzetiségűnek vallotta magát.

A felmérésből az derült ki, hogy a marosvásárhelyiek fele szerint a város rossz irányba halad, Dorin Florea polgármester munkásságát pedig a megkérdezettek 33 százaléka gyengének, míg 24 százaléka nagyon gyengének ítélte meg. Azt is meg kell említenünk, hogy a városlakók 36 százaléka szerint a polgármester jó munkát végzett, 7 százalékuk pedig kiválónak ítélte meg Florea eddigi tevékenységét.

Forrás: Mureș.roForrás: Mureș.ro


A felmérés során arra is kíváncsiak voltak, hogy a vásárhelyiek szerint melyek kellene legyenek egy polgármester legfőbb tulajdonságai. A válaszadók többsége szerint a város polgármestere elsősorban becsületes és tisztességes kell hogy legyen, a munkásságának átláthatónak kell lennie és jó ha emberközeli kapcsolatot ápol az város polgáraival.

A városlakók többsége azt is fontosnak tarja, hogy a polgármester politikailag független legyen. Érdekesség, hogy a polgármester etnikai hovatartozása a megkérdezettek 45 százalékát nagyon kevéssé, míg 28 százalékát kevéssé érdekli, és csupán 17 százaléka tartja fontosnak és 8 százaléka nagyon fontosnak azt, hogy a város polgármestere olyan etnikumú legyen, mint ő.

Forrás: Mureș.roForrás: Mureș.ro


Az is kiderült a felmérésből, hogy a város legismertebb politikusa nem meglepő módon Dorin Florea, akit a válaszadók 99 százaléka ismer. A polgármestert követi Claudiu Maior (95%) és a magyarellenességéről hírhedt Marius Pașcan (77%). Soós Zoltánt a megkérdezettek fele ismeri, míg Vass Leventéről a válaszadók 43 százaléka hallott.

Forrás: Mureș.roForrás: Mureș.ro


Érdekes ugyanakkor, hogy a válaszadók 50 százaléka szavazna Soós Zoltánra a közelgő polgármester-választáson, a legfőbb kihívója pedig Marius Pașcan lenne, ha indulna, ugyanis őt a válaszadók 42 százaléka szavazná meg. Dorin Florea polgármesternek már nem ennyire jók az esélyei, őt ugyanis a választópolgárok 33 százaléka választaná újra, nála Vass Levente is több szavazatot kapna, ha indulna a polgármesteri székért (34%).

Forrás: Mureș.roForrás: Mureș.ro


Az RMDSZ számít a legnépszerűbbnek a városban: a válaszadók 22 százaléka ültetné a szövetség képviselőit az önkormányzatba, míg 21 százalékuk a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőire, 11 százalékuk az USR-PLUS jelöltjeire, 8 százalékuk pedig a Szabad Emberek Pártjának (POL) jelöltjeire voksolna. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjeit a megkérdezettek 1 százaléka ültetné be a városi önkormányzatba.

Forrás: Mureș.roForrás: Mureș.ro


A felmérés az elmúlt év decemberében készült a hibahatár +/- 3,4 százalék. (mures.ro/hírszerk.)

Nyitókép: Wikimedia Commons

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS