2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Péntekre tüntetést hirdettek Marosvásárhelyre Dorin Florea ellen

2020. január 16. 13:54, utolsó frissítés: 2020. január 17. 12:50

Marosvásárhelyen szervez tiltakozó megmozdulást a bukaresti Aresel nevű civil szervezet Dorin Florea polgármester rasszista kijelentései miatt. A január 17-i tüntetésre azt ígérik, hogy legalább ezer embert fognak kivinni.


Eseményleírásukban azt írják, hogy véget kell vetni a kampánycélú rasszista megszólalásoknak, és emiatt 16:00 órától hívják az embereket a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal elé.

Azt hisszük, hogy társadalomként feladatunk szolidárisnak lenni, és büntetnünk kell az elöljárókat, amennyiben ilyen veszélyes kijelentésekre ragadtatják el magukat. Aggodalmunk azért jogos, mert az efajta diskurzusok, amelyek rassz és társadalmi osztály ellen uszítanak, tiltva vannak az Alkotmány által, amely védi az emberek jogait, és külön azokét is, akik valamely etnikai kisebbséghez tartoznak. Florea polgármester nemcsak tiszteletlenségét fejezi ki a defavorizált társadalmi csoportok felé, hanem egyszerre szociális tisztogatást javasol és a magánéletre való politikai kontroll alkalmazását, amelyeket a nemzetiszocialista doktrínák inspirálnak" - írják a szervezők.

A szervezők mindenkit várnak, aki szeretné szolidaritását kifejezni, azt ígérik, hogy ők maguk ezer embert fognak az erdélyi városba vinni. (hírszerk.)

Update: Smaranda Enache a Facebookon jelezte, hogy csatlakozik a tüntetőkhöz:

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS