2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Orban: kissé megszegtük az RMDSZ-szel kötött egyezséget

2020. január 17. 10:09, utolsó frissítés: 10:11

Azzal, hogy a kormány felelősséget készül vállalni a parlamentben, amellyel módosítaná a helyhatósági választási törvényt, "kissé megszegte az RMDSZ-szel kötött egyezséget" - állapította meg csütörtök este Ludovic Orban miniszterelnök, aki azonban hozzátette: az RMDSZ-nek lehetősége van ellenlépéseket tenni.


"A kétfordulós polgármester-választás ügyében valóban kissé megszegtük az RMDSZ-szel kötött egyezséget (...), de nem sürgősségi kormányrendeletet adunk ki, hanem felelősséget vállalunk a parlamentben, tehát a procedúra lehetőséget ad nekik, hogy ellenlépéseket tegyenek, ha nem értenek egyet velünk" - hangoztatta Orban.

Meglátása szerint "nem feltétlen valós" az az RMDSZ-álláspont, amely szerint a kétfordulós választás hátrányba sodorná jelöltjeiket. Véleménye szerint, ha például valahol egy "jó gazda" magyar ember és a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje jut a második fordulóba, akkor "nem gondolja", hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL), vagy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szimpatizánsai "pusztán etnikai megfontolásokból" a PSD jelöltjére szavaznának.

Úgy véli: a PSD parlamenti képviselőinek két rossz közül kell választaniuk: vagy kétfordulós polgármester-választás lesz, vagy lerövidítik saját mandátumukat.

"Ha ugyanis megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, beindul az előre hozott választásokhoz vezető procedúra, azaz mindenki mandátuma lerövidül" - mutatott rá Orban.

Hozzátette: rendkívül sűrű a dolguk, ezért folytatják a jogszabályok elfogadását a felelősségvállalás módszerével és néhány esetben kénytelenek lesznek sürgősségi kormányrendeletet is kiadni.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS