2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Caracali ügy: előzetes letartóztatásban marad Gheorghe Dincă és Ştefan Risipiţeanu

2020. január 17. 14:46, utolsó frissítés: 14:52

Az Olt megyei törvényszék pénteki végzése szerint a caracali gyilkosságokkal vádolt Gheorghe Dincă és bűntársa, Ştefan Risipiţeanu előzetes letartóztatásban marad. A végzés ellen 48 órás határidővel lehet fellebbezni - tájékoztat az Olt megyei törvényszék pénteki közleménye.

A közlemény szerint a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) vádiratát január 15-én iktatták az Olt megyei törvényszéken. A dokumentum Gheorghe Dincát, a caracali gyilkosságok feltételezett elkövetőjét nyolc bűncselekmény elkövetésével vádolja - embercsempészés, kiskorúcsempészés, kétszeres nemi erőszak és kétszeres minősített gyilkosság, valamint holttest- vagy sírgyalázás -, míg Ştefan Risipiţeanu ellen nemi erőszak gyanújával emel vádat.

A tárgyalás előzetes szakaszában január 17-én a megelőző intézkedések jogszerűségét vizsgálták, és a két alperest a bíróságra vitték.

A bíróság megalapozottnak ítélte az előzetes letartóztatás foganatosítását és elutasította Ştefan Risipiţeanu kérését, hogy előzetes letartóztatás helyett helyezzék hatósági felügyelet alá.

Gheorghe Dincă ügyvédje azt kérte, hogy a vádpontok számát nyolcról hatra csökkentsék, mert szerinte nincs bizonyíték arra, hogy védence megölte volna Luiza Melencut, sem arra, hogy nemi erőszakot követett el Alexandra Măceşanu sérelmére.

A caracali gyilkosságok gyanúsítottját, Gheorghe Dincát Alexandra Măceşanu és Luiza Melencu meggyilkolása miatt állítják bíróság elé.

A nyomozás elején Gheorghe Dincă bevallotta, hogy 2019. július 25-én megölte a 15 éves Alexandra Măceşanut, amikor rajtakapta, hogy telefonján a 112-es segélyhívószámot próbálta hívni; ezt követően a háza udvarában lévő hordóban elégette a lány testét.

Dincă azt is állította, hogy meggyilkolt egy másik lányt is, az áprilisban eltűnt, 18 éves Luiza Melencut, és testének maradványait a Caracal közelében lévő erdő szélére dobta ki. Nemrég ezt a vallomását megváltoztatta, most már nem ismeri el, hogy ő ölte meg Luiza Melencut. Azt állítja, Luizát elvitték a házából.

Az országos igazságügyi orvostani intézet (INML) által végzett DNS-elemzést követően megállapítást nyert, hogy a Gheorghe Dincă fémhordójából származó hamuban talált csontdarabok 99,93%-os valószínűséggel az Alexandra Măceşanuéi.

Az INML az erdő közelében talált csontdarabokat is megvizsgálta, de a szakembereknek nem sikerült megállapítaniuk, hogy kihez tartozik a DNS.

Ştefan Risipiţeanut nemi erőszak elkövetésével vádolják.

Az ügyet alapfokon az Olt megyei törvényszék tárgyalja.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS