2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

26 romániai megyébe jutott a madárinfluenzával fertőzött magyar pulykahúsból

2020. január 20. 19:19, utolsó frissítés: 19:28

17 tonna pulykahús és pulykabensőség került a madárinfluenzával fertőzött magyarországi járványgócok körzetében található farmokról Romániába. Összesen 26 megyébe jutott a madárinfluenza H5N8 típusával esetlegesen fertőzött termékekből - írja a Hotnews a Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Országos Hatóság (ANSVA) közlésére hivatkozva.

Az ANSVA közlése szerint az érintett három Bihar megyei raktárba összese 17065 kilogramm húst és bensőséget importáltak január 4-11. között Magyarországról, amelyekből aztán az ország 26 megyéjébe (Bákó, Galați, Hunyad, Dolj, Beszterce-Naszód, Kolozs, Temes, Gorj, Neamț, Arad, Hargita, Maros, Szilágy, Vaslui, Bukarest, Vrancea, Brăila, Kovászna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov és Bihar) adtak tovább. A termékek szavatossági ideje január 20-án jár le.

Az élelmiszer-biztonsági hatóság közlése szerint az Európai Bizottság értesítésekor még 3300 kilogramm terméknek nem járt le a szavatossága, ezek ellenőrzése megtörtént, 40 kilogramm terméket ki is vontak a forgalomból.

Az illetékesek ugyanakkor arra is emlékeztetnek, hogy a madárinfluenzáról szóló, 2018. március 22-én jóváhagyott tudományos jelentésében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) leszögezi, hogy az A(H5N8) vírus által okozott fertőzések nem jelentenek veszélyt az emberre. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS