2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közös román polgármesterjelöltet szeretne Victor Ponta Szatmárnémetiben

2020. január 21. 13:59, utolsó frissítés: 13:59

Ezt abban az esetben látná jónak, ha nem lesz visszatérés a kétfordulós rendszerre a helyhatósági választásokon. A Pro Romania elnöke szatmárnémeti látogatása alkalmával arról beszélt, hogy a jelenleg érvényben levő egyfordulós rendszer az RMDSZ jelöltjét hozza előnyös helyzetbe. (Ez a helyi magyarok zömében etnikai alapú szavazásának eredménye. Bár a közösség nincs többségben, 37-38 százalék körüli a magyarság aránya, mivel a román voksok igen sokfelé oszlanak, az RMDSZ-nek jó esélye van nyerni. szerk.megj.)

“Vagy kétfordulós választás kellene, vagy kellene legyen annyi eszünk, amennyi 2012-ben volt, amikor több pártnak volt egyetlen közös jelöltje” - fejtette ki Victor Ponta. Mint ismeretes, 2012-ben a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) együtt indult a választásokon Szociálliberális Szövetség (USL) név alatt. Ekkor sikerült a jelöltjüknek, Dorel Coicának elnyerni Szatmárnémeti polgármesteri tisztségét.

“Szatmárnémeti egy speciális eset az etnikai arányok miatt. Van még néhány hasonló adottságokkal rendelkező település, de ezeken kívül saját jelölteket indítunk” - szögezte le a Pro Románia elnöke. Hozzátette: fontos kérdés, hogy milyen választási rendszer alapján szervezik az idei helyhatósági választásokat.

A tapasztalatok azonban kicsit árnyalják ezt a képet, ugyanis az RMDSZ jelöltjének sikerült két alkalommal is nyernie Szatmárnémetiben kétfordulós rendszerben. Ilyés Gyula 2004-ben győzött, majd ezt megismételte 2008-ban, 2012-ben viszont ugyanattól a Dorel Coicától kapott ki (immár egyfordulós rendszerben), akit négy évvel korábban legyőzött. (portalsm.ro, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS