2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leállították a kikötőben a Schweighofer közvetítőjének farakományát, a hatóságok vizsgálódnak

2020. január 21. 17:45, utolsó frissítés: 17:45

Megközelítőleg 800 ezer euró értékű, a Holzindustrie Schweighofer által feldolgozott faanyagot foglaltak le a hatóságok a konstancai kikötőben. A riseprojekt.ro szerint az áruhoz december eleje óta nem nyúlhatnak a tulajdonosai, ekkor jelezte ugyanis az agigeai vámhivatal, hogy gond van a szállítmányhoz tartozó iratokkal.

Az agigeai egység vezetőjét egyébként január 10-én menesztették. A problémát az jelentette, hogy nem a tulajdonos cég töltötte ki a kísérő papírokat. A rakomány célja egyébként Japán és más távol-keleti országok voltak, melyekkel az osztrák fafeldolgozónak hosszú ideje vannak szerződései.

A Schweighofer ezúttal közvetítőn keresztül próbálta eljuttatni a fát a vásárlóihoz, ezért még a szállítás előtt eladta az árut a Bécsben bejegyzett Dr. Anna Bauthen Gesellschaftnak. A vámba érkező rakományok iratait a Schweighofer által voltak kitöltve, viszont a tulajdonos már az Anna Bauthen volt, ez keltette fel a hatóságok gyanúját.

A riseprojekt.ro szerint a közvetítő cég vagononként 600 és 2500 euró közötti összeget tesz rá az árra, így adja tovább a japánoknak, a felár után viszont már nem Romániában adózik, hanem Ausztriában. A hatóságok lényegében azt vizsgálják, hogy a fűrészüzemet működtető Schweighofer kimenekíti-e a profitját az országból vagy sem, és ha igen, milyen módon.

A cég ellen már a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) is vizsgálódott illegálisan kivágott fával való kereskedés gyanúja miatt.

A Konstancai Bíróság Melletti Ügyészség a farakománnyal kapcsolatban négy bűnvádi eljárást kezdeményezett. Az ügyészek okirat-hamisítás gyanújával folytatnak vizsgálatokat. (riseproject)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS