2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu szerint nem fog átmenni a bizalmatlansági indítvány

2020. január 22. 09:47, utolsó frissítés: 09:47

Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) kedd esti nyilatkozata szerint Ludovic Orban miniszterelnök 'ki akarja provokálni az előre hozott választásokat'.

Tăriceanu a Realitatea Plusnak adott interjúban fejtette ki nézetét, miszerint a kormányfő azért szándékozik felelősségvállalással elfogadtatni a kétfordulós polgármester-választás törvényét, mert azt akarja elérni, hogy előre hozott választásokra kerüljön sor.

Véleménye szerint demokratikusabb módszer lenne sürgősségi kormányrendeletet hozni a polgármester-választásokat szabályozó törvény módosítására, ugyanis a kormányrendeleteket utólag a parlament vitatja meg, szükség esetén módosítja, majd törvényerőre emeli. A felelősségvállalás módszerével azonban 'rövidre zárják' a törvényhozó testületet, fogalmazott az ALDE elnöke.

Hozzátette ugyanakkor, hogy meglátása szerint a bizalmatlansági indítvány nem fog célba érni, és az Orban-kormány nem fog most megbukni.

„Ismerem a parlamenti képviselőket, a parlament működésének módját, és nem látok nagy lelkesedést egyes törvényhozók részéről az iránt, hogy megszavazzák, és egyúttal a saját távozási levelüket is aláírják. Nem tudnám garantálni, nem teszem ezért a kezem a tűzbe. Az arány elég nagy, közel jár a szükséges 233 szavazathoz, de nem hinném, hogy sikerül elérni ezt a számot” - vélekedett Tăriceanu, aki szerint a Szociáldemokrata Párt 'sincs elragadtatva' az előre hozott választások gondolatától, márpedig a kormány bukása megnyitná a kaput az előre hozott választások felé. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS