2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meleşcanu a '89 decemberében történtekről: a külföldi sajtóban láttam, hogy összecsapások voltak

2020. január 22. 19:13, utolsó frissítés: 19:13

Amikor 1989 decemberében Bécsben tartózkodott, semmiféle információt nem kapott az országból a temesvári történésekről, a külföldi sajtóból értesült az emberáldozatokat követelő összecsapásokról - nyilatkozta szerdán Teodor Meleşcanu.

A szenátusi elnök annak kapcsán beszélt erről, hogy a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) kedden közölte, hivatalból vizsgálatot indított ellene az 1989. december 19-én és 20-án Bécsben zajlott üléseken a román küldöttség képviselőjeként tett nyilatkozatai miatt.

Teodor Meleşcanu szerint a szóban forgó bécsi ülés végén Svájc nagykövete - aki az ülés munkálatait is vezette - információkat kért a román küldöttségtől a temesvári helyzetről.

„Mivel a román delegációból akkorra már csak én, a titkár maradtam a teremben, a következőket mondtam: Semmiféle információt nem kaptam az országból a temesvári eseményekkel kapcsolatban. Láttam a külföldi sajtóban, hogy összecsapások voltak a katonaság és a tüntetők között, amelyek emberáldozatokat is követeltek. Végül azt mondtam, hogy amennyiben ezek az információk beigazolódnak, a vétkeseknek vállalniuk kell a felelősséget” - jegyezte meg Meleşcanu, hozzátéve, hogy akkor a román külügyminisztérium „olyan helyzetben volt”, hogy nem tudott információkat, utasításokat küldeni nekik.

Az IICCMER keddi tájékoztatása értelmében a diplomáciai táviratok tanúsága szerint Teodor Meleşcanu félretájékoztatta Bécsben a diplomatákat a Temesváron történt gyilkosságok és visszaélések kapcsán, „hamis híreszteléseknek”, „alaptalan sajtóhíreknek” minősítve a kommunista hatalom képviselői által elkövetett bűntetteket. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS