2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bizonyos településeken gyanúsan sokan szavaztak „flotant”-tal, ezen változtatna most a kormány

2020. január 22. 20:16, utolsó frissítés: 20:16

A kormány nem mond le arról a kilátásba helyezett törvénymódosításról, amely megtiltaná a választások előtt ideiglenes tartózkodási engedélyhez (flotant) jutott választópolgároknak, hogy az adott településen szavazzanak az önkormányzati választásokon - nyilatkozta szerdán Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő azt követően nyilatkozott erről, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közölte, támogatja a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, de ellenzi a választások előtt kevesebb mint 90 nappal ideiglenes tartózkodási engedélyhez jutott állampolgárok szavazati jogát korlátozó előírást, amely szintén része a választási törvényt módosító tervezetnek.

Erre reagálva Orban azt mondta, megvizsgálták 200 olyan település esetét, ahol a 2016-os helyhatósági választások környékén "gyanús migrációt" észleltek.

„Ezeken a településeken 2016-ban 20.000 ideiglenes tartózkodási engedélyt adtak ki, nyilván szinte valamennyit a választások környékén, míg más években ugyanezen a 200 településen legtöbb 2000 tartózkodási engedélyt bocsátottak ki, vagyis tízszer kevesebbet. (...) Egyértelmű, hogy ez egy olyan mozgás volt, amellyel bizonyos településeken szavazati joghoz juttattak olyan állampolgárokat, akiknek semmi közük ahhoz a településhez, nem laknak ott, nem dolgoznak ott, csak azért kaptak ideiglenes tartózkodási engedélyt, hogy szavazzanak a polgármesterre” - magyarázta Orban. (agerpres)

Nyitókép: fullonline.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS