2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orban: a kis egyesülés ünnepe jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk, mit akarunk, mint nép

2020. január 24. 12:54, utolsó frissítés: 12:59

A román fejedelemségek egyesülésének évfordulója jó alkalom arra, hogy félretéve a politikai nézetkülönbségeket elgondolkodjunk azon, hogy mit akarunk elérni a jövőben, mint nép - hangoztatja január 24-ei üzenetében Ludovic Orban miniszterelnök.

'A kis egyesülés, ahogyan ma nevezik az 1859. január 24-ei történelmi pillanatot, a román egységes állam létrehozásának első szakaszát jelentette, amely 1918. december 1-jén teljesedett ki, amikor létrejött az unió Erdéllyel, Bánsággal, a Körösök-vidékével és Máramarossal.

Mi lehet szebb egy nemzet számára, mint egy látnoki cél körüli konszenzus, amelynek teljesítése előkészíti az utat egy modern, szuverén és független állam felé? Alexandru Ioan Cuza egy időben történő megválasztása Havasalföld és Moldva uralkodójává, ahogyan azt ő maga is mondta, nem csak azt jelentette, hogy egy ember, hanem hogy egy nép került hatalomra. Sokat tanulhatunk a román fejedelemségek egyesítését megvalósítók példájából"- írja üzenetében a kormányfő.

Hozzátette: noha voltak ellenzői is az egyesülésnek, a kor politikusai kihasználták az ország előtt álló történelmi lehetőséget. A történelem bebizonyította, hogy nemzetként erősek lehetünk, ha egy közös cél egyesít bennünket"- mondja Orban. A miniszterelnök úgy véli: az ország számára jelenleg az a kihívás, hogy az Európai Unió többi tagállamával párhuzamosan fejlődjön.

'A román fejedelemségek egyesülésének évfordulója jó alkalom, hogy félretéve a politikai nézetkülönbségeket elgondolkodjunk azon, hogy mit akarunk elérni a jövőben, mint nép. Az ország számára jelenleg az a kihívás, hogy az Európai Unió többi tagállamával párhuzamosan fejlődjön Ez az az út, amelyet az általam vezetett kormánycsapattal vállaltunk, tiszteletben tartva a törvényt és a társadalom érdekeit. Isten éltesse a románokat! Isten éltessen, Románia!" - zárul Ludovic Orban miniszterelnök üzenete. (agerpres)(agerpres)

Nyitókép: Ludovic Orban Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS