2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

FRISSÍTVE: A képviselőház elfogadta a különnyugdíjak eltörlését célzó jogszabálytervezetet

2020. január 28. 16:12, utolsó frissítés: 19:46

A képviselőház kedden elfogadta a különnyugdíjak eltörlését célzó törvénytervezetet. Az eltörlést 247 képviselő támogatta, és 21-en tartózkodtak. A szavazáson jelenlévő 13 RMDSZ-es képviselő tartózkodott.

Forrás: cdep.roForrás: cdep.ro


A tervezet értelmében minden különnyugdíjat eltörölnek, kivéve a hadsereg tagjait és a rendőrökét.

A képviselők elutasították a munkaügyi bizottság által bevezetett módosító javaslatokat, amelyek a művészek és sportolók életjáradékának visszavonására vonatkoztak.

Elutasították azokat a módosító indítványokat is, amelyek megszüntették volna az előadóművészek független tevékenysége után járó juttatásokat, az állami nyugdíjrendszer azon nyugdíjasainak juttatását, akik közhasznú jogi személyiséggel rendelkező szakmai szervezetekhez tartoznak, és az érdemjuttatásokat.

Miután a törvényt cikkelyenként elfogadták, Stelian Ion, az Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője kérte, hogy maximálják a bírók és ügyészek szolgálati nyugdíját, mert ezek eltörlését alkotmányellenesnek nyilváníthatja az alkotmánybíróság.

Adrian Solomon, a munkaügyi bizottság elnöke ezt azzal utasította el, hogy a törvény szövege már eltörölte ezeket a nyugdíjakat, így 'nem maradt, amit maximálni'.

Miután e témában konzultáltak a frakcióvezetők, a felvetést elutasították, és zárószavazást rendeltek el.

A képviselőház rendkívüli ülésszaka kedden kezdte meg a vitát a különnyugdíjak eltörléséről. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a különnyugdíjakról szóló vita elhalasztását kérte, mivel szerintük hibás a bizottsági jelentés. A szövetség kérését elutasították.

Korodi Attila frakcióvezető szerint az a gond, hogy az RMDSZ javaslatát, miszerint minden különnyugdíjat töröljenek el vagy adózzanak meg, nem vették figyelembe, és ennek nyoma sincs a jelentésben.

Adrian Solomon, a munkaügyi bizottság elnöke a vitán elmondta: az eltörlésre vonatkozó javaslatot nem vették figyelembe, mert nem tartották fenn a bizottságban, az adózással kapcsolatos javaslatot pedig azért ejtették, mert egy hasonló javaslatot tárgyaltak a költségvetési bizottságban.

Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke közölte, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői a különnyugdíjak eltörlésére szavaznak, és ellenezni fogják, hogy a tervezetet visszaküldjék a szakbizottsághoz.

Romániában jelenleg 77.000 lej a legnagyobb különnyugdíj - ezt egy olyan személy kapja, aki a kommunista rendszerben volt börtönparancsnok - mondta Florin Roman liberális párti képviselő. Florin Román a plenáris ülésen arra kérte törvényhozó kollégáit, hogy szakítsák meg a különnyugdíjjal ápolt „testvéri” kapcsolatukat, és fordítsák figyelmüket a lakosság felé.

A bírák, ügyészek és bírósági jegyzők korábban az igazságszolgáltatás megbénítását helyezték kilátásba, ha a parlament megfosztja őket szolgálati nyugdíjuktól, amelyre szerintük a pálya kötöttségei és függetlenségük szavatolása érdekében jogosultak.

A keddi ülésen több képviselő is aggályát fejezte ki, hogy a szerzett jogok eltörlése alkotmányellenesnek fog bizonyulni.

Frissítés (1): Orban megoldást vár a miniszterektől az „arcátlan nyugdíjak" újraszámolására

A belügyi és védelmi struktúrákra jellemző „arcátlan nyugdíjak" újraszámolására kell megoldást keresniük az illetékes minisztereknek Ludovic Orban kormányfő keddi kérése értelmében.

A kormányülés kezdetén Orban arra kérte a munkaügyi tárca vezetőjét és a belügyminisztert, hogy keressenek megoldást azoknak az – általa „arcátlannak" nevezett – nyugdíjaknak az újraszámolására, amelyeket úgy értek el, hogy „az utolsó száz méteren" felduzzasztották a fizetéseket. A vezető beosztásból nyugdíjba menő belügyi és védelmi alkalmazottak 15.000-20.000 lejes nyugdíja az alacsonyabb beosztású katonákat, csendőröket is elégedetlenséggel tölti el, vélekedett a miniszterelnök.

Violeta Alexandru munkaügyi miniszter azt válaszolta a kormányfő kérésére, hogy a problémára már előkészített néhány megoldást, amelyeket meg fog tárgyalni a többi illetékes tárcavezetővel is.

Frissítés (2): A legfelsőbb bíróság elnöke összehívta az egyesített kollégium ülését a különnyugdíjak eltörlésének kapcsán

Alina Corbu, a legfelsőbb bíróság elnöke január 29-ére összehívta az egyesített kollégium ülését, hogy megvitassák azt a lehetőséget, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak a különnyugdíjak eltörlésének kapcsán - tájékoztatnak igazságügyi források.

A 2004/304-es törvény értelmében a legfelsőbb bíróság egyesített kollégiuma előzetes normakontrollt kérhet a törvények kihirdetése előtt.

A múlt esztendő végén Alina Corbu aggodalmát fejezte ki a kormány azon szándékával kapcsolatban, hogy eltörlik a bírák szolgálati nyugdíját, és kijelentette: minden alkotmányos eszközt megragadnak az igazságügyi hatóság védelmére és függetlenségének biztosítására. (hírszerk./Agerpres)

Cikkünket frissítjük!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS