2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

FRISSÍTVE: Szerdán vállal felelősséget a kormány a polgármesterek kétfordulós választásáért

2020. január 28. 18:02, utolsó frissítés: 19:52

A kabinet elfogadja a polgármesterek kétfordulós választásáról szóló törvénytervezet végső formáját, amelyért szerdán vállal felelősséget a kormány a parlamentben – közölte Ludovic Orban miniszterelnök a keddi kormányülés elején.

Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes bejelentette, javasolni fogja a kormánynak, hogy fogadjanak el néhány módosító javaslatot azok közül, amely „többletet hoz a törvényes kerethez”. Összesen több mint negyven módosító indítványt kaptak a képviselőktől és szenátoroktól.

A kormány keddi ülésén elemzi a benyújtott módosító indítványokat.

„Bármely javaslatot, amely a demokrácia elmélyítését szolgálja, figyelembe kell venni. A többi javaslatot elutasítjuk. A kormány napirendjén van a kérdés, eldöntjük, hogy mely módosító javaslatokat fogadjuk el, és melyek azok, amelyeket elutasítunk” – reagált a későbbiekben a miniszterelnök.

Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy ha a kormány kísérletet tesz a kétfordulós polgármester-választások visszaállítására, akkor a Szociáldemokrata Párt (PSD) mellett az RMDSZ is meg fogja szavazni a kormány leváltását célzó bizalmatlansági indítványt.

Véleménye szerint a Mentsétek Meg Romániát Szövetségnek (USR) is meg kell szavaznia a kormány ellen hamarosan benyújtásra kerülő bizalmatlansági indítványt, amennyiben előrehozott választásokat szeretnének kieszközölni.

Kelemen úgy véli a bizalmatlansági indítvány mindképpen át fog menni, és a Ludovic Orban vezette kabinet hamarosan megbukik, viszont ezt követően nem készülnek semmiféle közös többség megalkotására a PSD-vel.

A kormány bukása után pedig a labda az államfő térfelén lesz majd.
(hírszerk./agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS